Wednesday, April 12, 2006

Bizim Yorelerin Kurabiyesi (Black and White Cookies)

9. yemek etkinligimizde evsahibimiz Plov et Confit. Olsai bizim icin cok guzel bir konu secti: Yoresel Yemekler. Eminim ki etkinligimiz surecinde paylasilacak tarifler cok degerli bir kaynak olusturacak hepimiz icin.

Maalesef bu etkinlige Turkiye'mize ait yoresel bir tarifle katilamiyorum. Bunun birkac nedeni var. Bir kere elimin altinda faydalanabilecegim kaynaklar yoktu. Arastirma imkanlarimin kisitli olmasina ragmen illa da tatli yapmak istemem seceneklerimi daha da azaltti. Aklima gelenler artik yoresel olarak nitelendirilemeyecek kadar Turk mutfagina malolmus, herkes tarafindan bilinen tariflerdi. Diger bir kacinin tarifi ise diger yemek bloglari tarafindan cesitli kereler verilmisti. Sonunda Tijen'in Meyva Agacindan Hikayeler kitabinda tarifini gordugum Antalya yoresine ait Elmali Baklavayi gozume iyiden iyiye kestirmistim ki, tatliyi yaptigimda kime yedirecegim sorusu aklima dustu. Oyle ya, evde Rana ile benden baska kimse yoktu bu gectigimiz hafta icinde. Boyle durumlarda imdadima yetisen komsularim bile bu hafta evde degildi. Rana baklava yemez, benim de serbetli tatlilarla basim pek hos degil.

Sonucta bu projeden de vazgectim ve sizinle bizim yorelerin bir kurabiyesini paylasmaya karar verdim. Bu kurabiyeleri Manhattan'da hemen her pastanenin vitrininde gorebilirsiniz. Kekimsi bir tabanin uzerinde Amerikalilarin cok sevdigi, bol pudra sekeriyle yapilan iki renkli glazurden olusuyorlar. Malzemelerin 1/4 uyle yola cikinca 6 kurabiyem olacagini hesaplamistim ki, tam 10 tane birden cikti. Bir tanesini Rana ile paylastik, digerleri de su anda bir naylon torbanin icinde buzdolabinda cocuklarin geri gelmesini bekliyorlar.

Tarifi size asil olculeriyle veriyorum. Bu malzemeden 24 kurabiye cikacagini soylemisler, ama benim tecrubeme bakilirsa 40 a yakin cikacaktir sanirim.
  • 1 3/4 bardak seker
  • 227 g oda sicakliginda tuzsuz tereyag
  • 4 yumurta
  • 1 bardak sut
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/4 tatli kasigi limon esansi (yoksa azicik limon rendesi koymayi deneyebilirsiniz)
  • 2 12 bardak kek unu
  • 2 1/2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • Suslemek icin iki renkli glazur (tarifi asagida)
Firininizi 190C ye isitin. Iki firin tepsisini hafifce yaglayin. Buyukce bir kasede seker ve tereyagini birlikte cirpin. Yumurta, sut, vanilya ve limon esansini katip karisim puruzsuz hale gelinceye kadar mikserle cirpin.

Ote yandan unlari, tuz ve kabartma tozunu karistirin. Azar azar yumurtali karisima ekleyip, bir yandan da cirparak butunlesmesini saglayin. Kurabiye hamurunu yemek kasigi ile birbirlerinden 4-5 cm uzak olacak sekilde hazirladiginiz firin tepsilerine bolusturun. Kenarlari kizarmaya baslayincaya kadar yani yaklasik 20-30 dakika pisirin. Firindan cikarip tamamen sogumaya birakin. Daha sonra cift renkli glazurunuzle kurabiyelerinizi susleyin. Glazur donana kadar beklettikten servis yapin.

Glazur:

Tarife gecmeden belirteyim ki bence asagidaki miktarlar cok abartili. Yarisini yaparak baslamanizi ve gerekirse uzerine ilave etmenizi tavsiye ederim.
  • 4 bardak pudra sekeri
  • 1/3 ila 1/2 bardak kaynar su
  • 25 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
Pudra sekerini azar azar suyla karistirarak kurabiyelere surulebilecek kivamda bir glazur elde edin. Yarisini bir baska kaseye ayirin; bu kaseye cikolata parcaciklarini da ekleyin ve icinde biraz su kaynayan bir sahanin icine oturtun. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve glazurle butunlesmesini saglayin.


15 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ahrikasiniz... birileri bizim bu malzeme bulma sikintimizi bir sekilde dile getirmeliydi.. ben de pa de yasiyorum... inanin bana her yapmak istedigimiz yemegi yapmakda zorlaniyoruz... kurabiye cok hos duruyor.. ben pek bunlarin tatlisini sevmem ama sizinkisi hos duruyor..

kolay gelsin...

4/17/2006 06:13:00 AM  
Blogger saziye said...

Sevgili Zinnur, malzeme probleminin seni durdurmaması ve etkinliğe katılman çok güzel. Yöresel yemekler etkinliğine illaki Türkiye'den yöresel yemeklerle katılmak şart değilki, bak ne güzel Manhattan yöresinden! bir tarif sunmuşsun bize:) Ellerine sağlık.

4/17/2006 08:56:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bunlar benim en sevdigim kuabiyelerdir. Hic denemedim canim isteyince bir tane almisimdir, esim de sever. Bir ara senin tarifini deneyeyim. Cok tesekkurler.

Bobby nin annesi

4/17/2006 05:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

selamlar gecenlerde ben her aksam food networku seyrederim spor salonunda hem work out yaparken onumdeki kucucuk tvden hemen food networkin kanalini acarim tesedufen bu kurabiyelerden ve asil nerden geldigini gosteriyordu cok dikkatimi cekmisti hemen tarifini eve gelince internetten cikarttim ilk firsatta yapicaktim sende gorunce bir iki kelime yazmadan edemedim ellerine saglik cok guzel gozukuyorlar tahminime gore tadlarida harika..

4/17/2006 07:38:00 PM  
Blogger Sibel said...

Harika olmuşlar Zinnur, çok cici görünüyorlar gerçekten, ellerine sağlık! Baklava yerine ben de bunları tercih ederdim ne yalan söyleyeyim:))

4/18/2006 02:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnuuur,

ben de isteriiiim. Tatliya o kadar da duskun sayilmam ama, canim cekti simdi :) Ellerine saglik.

4/18/2006 02:43:00 PM  
Blogger irem said...

bunlar tam çalışırken atıştırmalık olan kurabiyelerden bayılırım ellerinize sağlık..

4/18/2006 03:34:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Defnenin, sagol. Bu kurabiye daha cok keke benziyor. Uzerindeki asiri sekerli glazuruyle tam bir Amerikan tatlisi. (Laf aramizda, ben de pek sevmedim.)

Saziye, tesekkur ederim. New York yoresinden cheesecake de yapacaktim daha once cesitli bloglarda yapilmis olmasa.

Bobby'nin annesi, Ingilizce olculer surada. Ben daha once bunlarin orijinalini yemedigim icin ne desem yalan, ama asil tarifi veren bayan, sonucun orijinal kurabiyelere cok benzedigini soyluyor.Umarim sen de memnun kalirsin.

Asya, yorumun icin tesekkurler. Klasik bir Amerikan lezzeti bu kurabiyeler. Acikcasi glazurleri bana biraz fazla tatli geldi.Ben olsam glazuru bos verir, sade yerdim bu kurabiyeleri.

4/18/2006 07:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Sibel, sekeri biraz fazla bol olmakla birlikte goruntuleri hos gercekten. Hatta belki glazurle yin yang goruntusu verilip, bir yandan yerken, bir yandan da felsefe yapilabilir, ne dersin ?

Hande'ciiim, keske bayatlayacak birsey olmasa, sana postayla yollardim. (Bu konuda arastirmalarim suruyor.)

Irem, ogrencilik yillarimi hatirlattin bana. Benim de oyle calisirken atistirma huyum vardi. Ama bana hic yaramazdi bu aliskanligim, genellikle neyi ne kadar yedigimi bilemez, final donemlerinden sonra hemen diyet donemlerine girerdim :)

4/19/2006 06:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ipek'cigim, epey tarifim birikti. Once onlari aradan cikarmak istiyorum. Aralarinda maalesef cilekli tarif yok. Ama cilek beyaz cikolata ve cikolataya yakistigi gibi azicik vanilyayla tadlandirilmis cirpilmis sut kremasiyla, ya da limon peltesiyle de guzel oluyor. Simdiden kolay gelsin sana...

4/19/2006 12:14:00 PM  
Blogger Tijen said...

zinnur'cugum,
etkinlige meyve agacindan hikayeler kitabindan bir tarifle katilmak istemeyi düsünmene çok sevindim. yapmamis olsan da farketmez, elinde kitabin oldugunu bilmek yeterince hos. ellerine saglik kurabiyelerin için.
tijen

4/19/2006 12:44:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Tijen, o sefer kismet olmadi ama simdi cocuklar ve esim dondugune gore elmali baklavayi onumuzdeki gunlerde mutlaka yapacagim. Meyva Agacindan Hikayeler'i buyuk zevkle okudum. Esim Mayis'ta Turkiye'ye gittiginde de Her Gune Bir Yemek'i getirmesini isteyecegim. Guzel kitaplarin icin tesekkurler.

4/19/2006 12:58:00 PM  
Blogger arzu said...

Ufff,bunlar çok iştah açıcı görünüyor,hemen yapmalıyım.

4/19/2006 01:23:00 PM  
Blogger zinnur said...

Arzu, umarim memnun kalirsin.

4/19/2006 09:01:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:48:00 AM  

Post a Comment

<< Home