Saturday, January 14, 2006

Tarifsiz Tatlilarim

Iste gectigimiz gunlerde yaptigim fakat malzemelerinin bazisi Turkiye'de bulunmadigi icin detayli tariflerini vermeyecegim 2 tatli:

Yesil Cay ve Kestaneli Pasta:

Bu pastayi dogumgununden birkac gun sonra Zeynep icin yaptim. Kendisi gercek bir caysever oldugundan pastasinin da cayli olmasi uygundu. Kitaplarimda yesil cayli bir pasta tarifi bulamayinca iki farkli cesit kek ve kremadan olusan bir tarif uydurdum. Aslinda krema bazi ayni, ama kremanin yarisini kestane puresi ile diger yarisini ise yesil cay ile tatlandirdim. Keklerden yesil olanini her zaman kullandigim pandispanya tarifinde una biraz yesil cay tozu katarak elde ettim. Kestaneli kek ise The Art of the Cake kitabindan ilk defa denedigim bir tarifti. Biraz yogun ve alisilagelmisin disindaki kivamiyla benim cok hosuma gitti. Kitapta cikolatali ganaj ile servis yapiliyordu; eminim oylesi de cok guzel olacaktir. Sonucta ortaya lezzetli ve renkli bir pasta cikti. Yesil cay tozunun (matcha)Turkiye'de zor bulunur bir malzeme oldugunu tahmin ediyorum. Ama onun yerine cikolatali kek ve krema kullanilarak boyle cift renkli bir pasta yapilabilir. Benzer bir tarifi Kestane-Ye icin Hatice vermisti.



Cranberry'li Tart:

Bu da dunku denemem. Buzdolabimda cook uzun zamandir bekleyen cranberry'leri kullanmak icin yaptim bu tarti. Yola ciktigim tarif The Art of the Tart kitabindandi. Ama bu tarifteki bazi seyler aklima yatmayinca ve tarifteki yerine aklimdaki tarti yapmaya kalkinca cok basarili diyemiyecegim bir sonuc aldim; tartim biraz eksice oldu! Taban icin her zamanki tarifimde unun yarisi yerine ince cekilmis ceviz kullandim. Ic dolgusu icin krem peynir, portakal rendesi seker ve yumurtayi cheesecake yapar gibi cirptim. Ustteki meyvali kismi icin de cranberry'leri uzerlerini ortecek kadar portakal suyunda buyuk kismi patlayincaya kadar pisirdim. Sonra altini kapatip sekerle tatlandirdim. Koyulasincaya kadar sogutup cheesecake katinin uzerine yaydim ve firinladim. Cranberry de Turkiye'de taze olarak pek bulunmuyor biliyorum; ama belki mavsiminde kiraz veya visne ile benzer bir tart yapilabilir.


19 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,yine nefis bir görüntüyle bizi çıldırtıyorsun:)Biz matcha yerine ıspanak püresi kullanarak yeşil renk elde edebiliriz. Benim ıspanak kullanarak yaptığım pandispanyam var.2renkli pastsyı ben böyle yapıyorum.Kestaneli oluşu da çok hoş bir fikir.Bu püreyi makaronda kullanmayı düşündüm ama kıvamı bozar diye endişelendim.Ellerine ve yüreğine sağlık..

1/14/2006 04:01:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur bu yaptiklarin "yeme de yaninda yat" deyimini kullanmak icin mukemmel... Nasil bir emektir, ne bitmez tukenmez bir yaraticiliktir bu... Vallahi diyecek soz bulamiyorum.

Ispanak, pastacilik ve baklavacilikda sam fistiginin yerini aldi gibi sanki. Bu durum bana fevkalade tuhaf geliyor. Ispanakla birlikte de samfistik aromasi mi kullaniliyor acaba? Inanin meraktayim, var mi bir bilen?

1/15/2006 06:31:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

"Tarifsiz" kelimesi yerine bence "tarifi anlatılmaz güzellikte" demek daha uygun, çok güzel ve zarif görünüyorlar. Pasta yapımı ve sunumu apayrı bir sabır ve yetenek istiyor. Bence çok başarılısınız, tebrikler.

1/15/2006 09:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Binnur,

Ilk resimdeki tarifi yazabilir misin sakincasi yoksa? Gorunumu cok hosuma gitti eminim tadida oyledir.Kanada'da oldugumdan ayni malzemeleri bulabilirim sanirim.

Basarilar.

1/15/2006 02:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver, ispanak puresi ile yapilmis pasta tarifleri gordum Turk bloglarinda. Gercekten canli yesil bir renk veriyor. Oyle zannediyorum ki pandispanyanin yumusak olmasini da sagliyordur. Benim merak ettigim tadi nasil etkiledigi... Ilk firsatta denemek istiyorum.

Ispanak deyince aklima geldi: Yemek kitaplarimdan birinde pazi ile yapilan bir tatli tarifi var. Kitabin yazarinin soyledigine gore bircok kisi icinde pazi oldugunu ogrenince almak istememisler ve tutulmasini saglamak icin uzun zaman kucuk porsiyonlari bedava ikram etmeleri gerekmis. Ama tutulunca da tam tutulmus anlasilan. Pastanesinde bir donemin en cok satilan pastasi olmus. Bir ara bunu da denemek istiyorum.

1/15/2006 06:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Oya, sagolasin. Yaratici yanim oldugunu pek sanmiyorum aslinda. Sadece yillardir mutfakta olmam, bu sure icinde elimden bir cok tatli/pasta kitabi gecmesi ve tabii son 1 yilda bloglardan ogrendiklerim bir sentez yapmama imkan veriyor diyelim.

Ispanagi ben henuz pastada kullanmadim, hele baklavada sam fistigi yerine kullanildigini ilk defa senden duyuyorum. Benim bildigim daha ekonomik diye ceviz kullanip yesil gida boyasiyla sam fistigi susu veriyorlardi. Ispanakli baklava ha, acaba cocuklara ispanak yedirmenin bir yolu olabilir mi bu? :)

1/15/2006 06:53:00 PM  
Blogger zinnur said...

Evcilkedi, cok tesekkur ederim. Yorumundan yola cikarak ben de senin blogunu buldum ve cok ilgimi ceken guzel tarifler gordum orada. Arnavut boregini ilk firsatta deneyecegim.

1/15/2006 06:55:00 PM  
Blogger zinnur said...

Deniz, elbette ki veririm. Yalniz bu pasta benim uydurmam oldugu ve yaparken pek dikkat etmedigim icin olculu olmayacak tarif. Kestaneli kekin tarifi Our Patisserie'de var Chestnut Cake adiyla. Yesil cayli keki bu linkteki tarifte una 1 tatli kasigi yesil cay tozu katarak yapabilirsin. Ben her ikisini de yarim olcu yaptim Zeynep'in pastasi icin. Sen daha buyuk bir pasta istiyorsan linklerde verilen miktarlarda kullanabilirsin malzemeleri. Krema tarifi de bu linkte Neoclassic Buttercream adiyla geciyor. Bu krema biraz oyuncaklidir. Eger istersen pastaci kremasi ya da cirpilmis cig krema da kullanabilirsin onun yerine.

1/15/2006 07:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cok tesekkurler Zinnur..Ben hep bizim pastahane linkinden gittigim icin Ingilizce olan kismini esgecmisim gorememisim benim hatam:(

Dur ben bu tarifi deneyecegim. Cok canim cekti valla..
Sagol..

1/15/2006 11:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cranberry tart gorundugu kadar tadi da cok guzel. Sagol varol Zinnurcum.

sansli komsu Ayca

1/17/2006 06:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ayca'cigim afiyet seker olsun.
sansli komsu zinnur

1/18/2006 05:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

AAAAAAAAY gine süper bir pasta yapmissin

seni herkesede met ediyorum pastalarin mühtesem

sevgilerimle

1/19/2006 06:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Lutfen ama lutfen iki yesil cayli kek ve C.berry tatsrt tarifini link verir misin.. Cok sevdigim bir cesit her ikiside./ lutfen .
Sevgiler ,
Elif

2/01/2007 09:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba, cok oldu senden tesil cayli kek tarifi rica etmistim, biliyorum bu bolum " tarifsizler adi altinda " ama en azindan bi malzemeleri yazarsan, ben yapilisini anlarim yani yaparim, sadece malzeme miktarini bildirirsen cok memnun olacam.
Sevgiler,

3/02/2007 09:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Elif, kusura bakma, atlamisim. Aslinda iletide yazdigim gibi, temel pandispanya tarifimde unun 1 yemek kasigi yerine matcha kullanarak yaptim bu pandispanyayi. Istege gore miktar azlatilabilir de. Sevdigin herhangi bir keki, bu teknikle yesil cayli keke donusturebilirsin. Munevver de son etkinlige yesil cayli hareli bir kek ile katilmisti, bir de ona bak istersen.
Sevgiler,

3/03/2007 01:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Cok cok makbule gecti, hay Allah razi olsun vallahi.. Cok tesekkur ederim canim, sagolasin.
Sevgiyle guzel aksamlar .

3/03/2007 09:52:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

YUKARIDAKI ARKADASA "TEMEL PANDISPANYA TARIFI "LINKI VERMISSINIZ, ANCAK BEN DE BAKMAK ISTEDIM KI, VERDIGINIZ LINK ACILMADI. BIR KEZ DAHA DENER MISINIZ LUTFEN??
IYI PAZARLAR
NURTEN

3/04/2007 11:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nurten, dikkatimi cektigin icin tesekkurler. Adrese iki defa http yazmisim. Dogru link surada.
Ayni tarife yan sutunda gordugunuz konulara gore arsivin Temel Tarifler bolumunde, Rulo Pastalar icin Pandispanya linkinden ulasmaniz da mumkun.
Sevgiler,

3/04/2007 12:02:00 PM  
Blogger Unknown said...

kiskaniyoruuuum el becerilerini :-((( hahaha...
sevgiler

1/12/2012 05:55:00 AM  

Post a Comment

<< Home