Saturday, January 07, 2006

Hindistancevizli ve Ananasli Tatli



Oncelikle hepinizin yaklasan bayramini kutlarim. Bizim bayram tatilimiz yok maalesef, ama Turkiye'de yasayanlariniz uzunca bir tatil donemine giriyorsunuz sanirim. Umarim tatilde iyice dinlenir ve sevdiklerinizle birlikte cok guzel vakit gecirirsiniz.

Bayram oncesi guzel bir tatli tarifi vermek istedim sizlere, ama bu aralar ne zaman tatli yapmaya niyetlensem aklim hep cikolatali tariflere gidiyor. Eh, son yaptiklarimin cogu da zaten cikolataliydi. Epey dusundum cikolatasiz ne yapabilirim diye, ama aklima gelenler ya bana cazip gelmedi, ya da evdeki malzemeleri eksikti. Sonucta bugunu de tatlisiz gecirmek gibi bir karimiz oldu. Ama biz pehriz yapacagiz diye Bizim Pastane tatlisiz kalmamali, oyle degil mi? Boyle durumlar Our Patisserie arsivlerindeki tarifleri Turkceye cevirmek icin cok uygun oluyor.

Iste bulundugum yerde tum siddetiyle devam eden kisa inat, akla tropik iklimleri getirmesi icin eski arsivlerden sectigim bir tatli tarifi... Malzemeler arasinda gecen Macademia fistiklarini ben yillar once ilk defa Hawai'de yemis ve cok begenmistim. Oldukca yagli ve lezzetli fistiklar bunlar, bir o kadar da pahali. Turkiye'de yetistiklerini zannetmiyorum, burada bile her zaman bulmakta zorlaniyorum. Ama yerine badem kullanarak da iyi sonuc alabilirsiniz. Bu tarif eminim ki cheesecake sevenlerinizin hosuna gidecek. Piserken firindan gelen nefis firinlanmis hindistan cevizi kokulari da cabasi.

Tarife gecmeden birkac konuya deginmek istiyorum.
  1. Hindistancevizi burada en yaygin olarak bulunan haliyle sekerli oluyor. Eger siz sekersiz hindistan cevizi kullanacaksaniz, seker miktari icin asagidaki olculere sadik kalmayip kendinizin ayarlamasi uygun olur.
  2. Konserve ananas kullandigim icin asagidaki 226 g olcusu ananas suzulmeden onceki olcudur; yani konservenin net agirligi. Surup suzuldukten sonra tatlida kullanilan ananas miktari tabii ki daha az; ama maalesef yaparken olcmemisim. Taze ananas kullanacaklara duyurulur.
  3. Tatlinin uzeri icin glazuru yapmaya gerek duymadim. Hindistancevizi kati yeterince tatli idi cunku. Bu haliyle de cok guzel oldu.



Tabani icin
  • 1 bardak un
  • 1/2 bardak seker
  • 113 g soguk tereyagi
Dolgusu icin
  • 226 g yumusamis krem peynir
  • 2 yemek kasigi seker
  • 2 yemek kasigi sut
  • Vanilya
  • 1 yumurta
  • 226 g robotta irice cekilmis ve suyu iyice suzulmus ananas
  • 1 bardak hindistancevizi
  • 1/2 bardak irice cekilmis macademia ya da badem
  • 1 yemek kasigi erimis tereyag
Ustu Icin
  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 1/4 cay kasigi rum esansi
  • 3 ila 4 tatli kasigi sut
Firini 175Cye isitin. Orta boy kasede unu ve 1/2 bardak sekeri karistirin. Soguk tereyaginizi catalla ezerek en buyuk parca irice kirintilara donusunceye kadar unlu karisima halledin. Elde ettiginiz taban malzemesini 23 cm lik kare firin tepsinize bastirarak yerlestirin. 10 dakika ya da kenarlari hafifce kizarincaya kadar pisirin.

Bu arada krem peynirinizi, 2 kasik sekerinizi, 2 kasik sutunuzu, vanilya ve yumurtayi karisim birlesinceye kadar cirpin. Buna suzulmus ananasinizi da katin. Kismen pismis olan tabanin uzerine yayin. Ufak bir kasede, hindistan cevizi, badem ve tereyagini karistirin. Ananasli katin uzerine esit olarak dagitin. Hindistan cevizi ve fistiklarin uzeri kizarincaya kadar 18 ila 20 dakika daha pisirin. Ortasina bir kurdan sokarak cheesecake'li kismin cok nemli olup olmadigini da test edebilirsiniz. Firindan cikarip tamamen sogutun.

Bir kasede pudra sekeri, rum esansi ve sutu puruzsuz oluncaya kadar karistirin. Gerekiyorsa sut miktarini arttirabilirsiniz. Bir kasik yardimiyla bu glazuru tatlinizin uzerinde gezdirin. Glazur sertlesinceye kadar beklettikten sonra karelere kesip servis yapabilirsiniz. (Yaklasik 36 parca cikiyor.)

6 Comments:

Blogger zinnur said...

Ipek, ben de iyi bayramlar dilerim sana ve ailene. Hic bir meyva katmayip sade pisirsen bile olur bence. Ama pismeye gelen kucuk kesilmis meyvalar da olur sanirim ananas yerine. Bir baska alternatif de kuru meyva (kayisi, uzum vs.) kullanmak olabilir.

Rum esansi (ya da rom mu acaba Turkcesi) vanilya ya da badem esansi gibi bir cesit tatlandirici, Ingilizcesi rum extract. Kendimce Turkceye cevirdim, ama belki Turkcede baska bir ismi vardir.

1/08/2006 06:31:00 PM  
Blogger Unknown said...

Sevgili Zinnur, uzakta da lsan Bayramını kutluyorum. Ayrıca güzel diğer yaptıkların gibi yine güzel bir tatlı tarifi vermişsisn. Eline sağlık. Sevgiler...
Derya...

1/09/2006 02:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,Şimdi bu tatlıyı da denemek istiyorum.Ne yapacağım ben:)Ananas ve hindistan cevizi birbirine çok yaakışıyor.TRde ince rendelenmiş hindistan cevizi var.Sanırım aynı lezzeti yakalayabiliriz.Aynı görüntü olmasa da.Tabanı galiba bisküvi kırıntısı gibi oluyor.Ellerine ve yüreğine sağlık.Hepinizin bayramı kutlu olsun.

1/10/2006 02:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Derya, ben de senin bayramini kutlarim. Cok tesekkurler yorumun icin...

Sevgili Munevver, taban biskuvi gibi kitir kitir oluyor. Isterseniz bu taban yerine biskuvi kirigi kullanip bildigimiz cheesecake'e daha benzer sekilde de yapabilirsiniz. Turkiye'deki hindistan cevizleri ile de yapilir dediginiz gibi. Belki daha iyi bile olur. Burdaki uzun hindistan cevizleri ile biraz salkim sacak bir goruntusu oluyor :)Ben de bayraminizi kutlar, guzel gunler dilerim.

1/11/2006 07:08:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yorumlari okurken dikkatimi cekti, Rum esansi ya da extracti sormus birisi. Onun icinde bildigim kadariyla alkol var.

4/11/2008 12:10:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:18:00 PM  

Post a Comment

<< Home