Monday, January 16, 2006

Ayva-YE: Ayvali Tart

Iste Incik Boncuk'un evsahipligini yaptigi Ayva-YE gunu geldi. Ayva buralarda kolay bulunabilen bir meyva olmadigindan basta bu etkinlige katilamayacagimi dusunmustum. Ama yaklasik 2 hafta once buyuk bir sans eseri olarak meyva/sebze cesidi cok bol bir markette bulup birkac tane aldim. Acikcasi degerli ayvalarimla ayva tatlisindan baska bir sey yapmak icimden gelmiyordu. Bu tatliyi kendim hic yapmadigim gibi yemeyeli de herhalde yillar olmustu. Ote yandan bu etkinligin amacinin degisik ayvali lezzetleri ortaya cikarmak oldugunu da biliyordum. Bu durumda bir tasla iki kus vurmak icin ayvalarimi ayni ayva tatlisi yapar gibi pisirdim ve lezzet olarak ayva tatlisina benzeyen, gorunus olarak ise biraz farkli bir tatli tarifi uyduruverdim. Kendimi ovmek gibi olmaz umarim --zira ovgum gercekte ayva tatlisina-- ama cok lezzetli oldu. Esim de cok ozlemis, zevk nidalari esliginde yedik. Ilk defa tadan cocuklarimiz (Rana dahil) cok sevdiler. Bir kere daha hayran oldum bu kadar az malzemeden ayva tatlisi gibi muhtesem bir lezzet cikartan Turk mutfagina...

Ikinci bir tatli yapmaya niyetim vardi. Ama tartimizin bitmesinden sonra bu amacla ayirdigim ayva tatlisinin kesfedilmesi uzun surmedi. Elinde tabak, gozunde ganimet bulma sevinciyle "bunu yiyebilir miyim?" diye soran bir sevdiginize nasil "hayir" diyebilirsiniz ki? Ayva tatlisinin bizim evdeki macerasi boyle son buldu. Keske daha s1k bulup yapabilsem bundan sonra da. Bu guzel secim icin tesekkurler, Nurdan. Ayva-YE olmasa kimbilir ne zaman tadacaktik ayvayi ?

Ayva Dilimleri Icin:
  • 4 adet kabuklari soyulmus, cekirdek yataklari temizlenip dort parcaya bolunmus ayva (kabuklarin bir kismi ve cekirdekler tatlida kullanilacak)
  • 2 bardak su
  • 2 bardak nar suyu
  • 1/2 bardak seker
  • Birkac karanfil tanesi
Dolgusu Icin:
  • 1 bardak mascarpone peyniri (ya da ayni miktara denk gelecek yumusak krem peynir ve cig krema karisimi)
  • 1/3 bardak cig krema
  • 1/4 bardak (ya da arzuya gore daha az) seker
Cevizli Tart Tabani Icin:
  • 113 g yumusak tereyagi
  • Hafif cirpilmis bir kucuk yumurta (ya da mumkunse 1/2 yumurta :) )
  • 1/2 tatli kasigi vanilya ya da badem esansi
  • 3/4 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi seker
  • 1/2 bardak ince cekilmis ceviz (ya da baska findik fistik)
Once ayvalarimi pisirdim. Bunun icin hazirladigim ayva dilimlerini buyukce bir tencereye koydum. Yanlarina kabuklarinin bir kismini (kabuklarin da renk verdigine dair bir sey kalmis aklimda), ince tulbente sarilmis cekirdeklerini ve karanfilleri yerlestirdim. Nar suyu, su ve sekeri karistirarak uzerlerine doktum. Seker az mi acaba dedim basta ama sonucta hic az olmadi, hatta uzun pisme suresi sonunda elde ettigim jolelenmis serbet recelden bile daha tatliydi lezzet olarak. Ayvalari ara sira tersyuz ederek, orta hararetli ateste iyice yumusayip renkleri degisinceye kadar (iki saat civarinda) pisirdim. Sonra iyice azalmis olan serbetinin icinden aldim, soguttum ve ince ince dilimledim.

Tabani hazirlamak icin ince uzun alti cikarilabilen bir tart kalibi kullandim. (Siz eger yuvarlak bir tart kalibi kullanacaksaniz yukardaki malzemeleri 2yle carpmaniz uygun olur. Benim kalibim ince uzun oldugundan esas tarifin malzemesini yariya boldum ve malzeme listesinde gordugunuz 1/2 yumurta gibi komik miktarlar ortaya cikti. ) Once kalibimi hafif yagladim. Sonra tereyagini orta boy bir kaseye aldim ve mikserle krem kivamina getirdim. Yumurta ve vanilyayi katip yine cirptim. Uzerine un, seker ve ince cekilmis cevizleri ekledim ve hamur butunlesinceye kadar dusuk hizda cirptim. Bu sekilde yapilan hamur biraz yumusak oluyor. Bu durumda yapilmasi gereken hamuru bir disk seklinde toparlayip strecle sarmak ve buzdolabinda merdane ile kolay acilacak kivama gelinceye kadar bekletmek. Ama ben acelecilik edip bu basamagi atladim. Hamuru yari acarak, yari tart kalibina elimle bastirarak tabani olusturdum. Catalla cesitli yerlerinden deldim. Sonra bu haliyle sertlesmesi icin 1/2 saat kadar soguttum. 175Cde 20 dakika kadar firinda tuttum. Hamurun rengi hafifce donup kivami katilasmisti ki firindan cikarttim ve sogumaya biraktim.

Tartin dolgusu icin mascarpone, cig krema ve sekeri birlikte koyulasincaya kadar cirptim. (Mascarpone gercekten cok guzel bir peynir. Turkiye'de alternatifi ne olabilir diye arastirirken ogrendim ki 226 g yumusak krem peynir ve 1/4 bardak cig krema karistirilarak mascarpone yerine kullanilabilirmis. Nasil olacagini gormek icin bunu denedim ama yine de diyorum ki, aslini bulabilecekseniz mutlaka onu kullanin. Mascarpone burda da her zaman bulunmuyor. Cig kremaya tartarik asit katarak evde yapilabiliyormus. Denemek istediklerim listesine bunu da ekledim.) Tart tabaninin uzerine yaydim. Ince dilimlenmis ayvalarimi dolgunun uzerine siraladim. Jolelenmis ayva serbetini biraz su ilavesiyle pisirip cozdum ve kasikla ayva dilimlerinin uzerinde gezdirip daha parlak bir goruntu elde ettim.

Ha, bu arada artan malzememle asagidaki resimde gordugunuz ufak tarti yaptim. Iyi ki yapmisim, yoksa oburunun fotograflarini cekilinceye kadar nasil dayanacaktik hic bilmiyorum.


21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur gece gece ozendirdi resimlerin gene..Yarin bir Longos'a bakayim sanirim vardir ayva...

Aklinda bulunsun Portekiz'liler getiriyor cok fazla ayvayi..Civarinda varsa bakabilirsin.

Ellerine saglik..

1/16/2006 09:55:00 PM  
Blogger ZeYNeP said...

Zinnur gerçekten çok güzeller, dikdörtgen kalıba bayıldım, ama bende yok ve ben yuvarlak kalıpta yaparım sanırım ? Oğlus izin verirse yaparım:) Bahceden gelen ayvalar var hala dun recel yapmak için ayırmıstım, reçelden önce bu tarifi denerim sanırım, su mascarpone peyniri düşündürüyor hep ? Ama dediğin gibi krem peynirle denerim belki ?

Ellerine saglık,
Figen

1/16/2006 11:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ayva tatlısını cok severiz ve devamlı yaparım. artık bundan sonra, tartlarda da kullanacagım. ayvayı, ayvalı kek , elmalı tart gibi tartlar da kullandım , ama böyle ayva tatlısını tartda kullanmak hiç aklıma gelmedi. bu harika tarif için teşekkürler.
yurtdişinda olan ablam çok sever ayvayı. ona hep recel olarak saklarım, acaba ayva tatlısı olarak dondursam nasıl olur. şu anda aklıma geldi. bir deneyeyim bakalım. olursa çok sevinir herhalde ablam. ya da biraz haşlasam dondursam . yazın onu tatlı yapsam nasıl olur acaba? . sizin bu konuda bir öneriniz var mı. sekerli meyve hiç dondurmadım siz dondurdunuz mu.
sevgiler. meliha

1/16/2006 11:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur görüntüye bayıldım ben. nar suyu ile ayvaları pişirmek çok iyi fikir. ellerine sağlık. nefis olmuş..

1/17/2006 01:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,ayvaların görüntüsü şahane..Hemen denemem lazım.Ayvayı pişirirken narsuyu kullanmak çok hoşuma gitti.Neler neler öğreniyorum.Mascarpone u BBC de çok kullanıyolar.Ben de alternatifi ne olabilir diye düşünüyordum.Ayrıca buttercream için teşekkürler.Ellerine ve yüreğine sağlık.

1/17/2006 02:47:00 AM  
Blogger Unknown said...

Sevgili Ziinur, görüntü çok cezbedici. hmmm tatamamak mümkün değil sanırım bu tatlıyı. Eline sağlık ve afiyet olsun sizlere.Sevgiler
Derya.

1/17/2006 03:39:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Goruntu super... Tukruk bezlerim kafayi yedi, durmuyorlar:)

Yalniz ne zaman deneyebilirim, bilmiyorum. Yok iste, yok! burada ayva... bakmadigim yer kalmadi:(

Dur tahmin edeyim, ayvayi gizledigin yerden bulan... ya Rana ya da Mehmet. Dogru tahmin mi?

1/17/2006 02:47:00 PM  
Blogger zinnur said...

Deniz, Portekiz'li bir tanidigim var. Ona sorarim. Tesekkurler.

Figen, normal cirpilmis cig krema da olur onun yerine. Ama bence hepsinden iyisi ayva tatlisi. Klasik ayva tatlisindan farkli bir tarif ortaya cikartmam gerekmeseydi tart tabani ile filan hic ugrasmazdim inan. Hele mis gibi kaymak varken mascarpone de neymis, degil mi ama?

Meliha, buralarda ayvayi cok zor buluyoruz normal sartlarda. Hatta ben yillardir yememistim. Dondurarak hic saklamadim. Ama Internette arastirdigimda soyle bir metoda rastladim. Ayvalar kabuklariyla butun olarak yavas ateste haslaniyor. Yumusayacak ama kesinlikle butun kalacaklar. Ertesi gune kadar pisirme suyunda bekledikten sonra kabuklari soyulup cekirdekleri cikartiliyor. Dorde bolunup bir tepside acik sekilde donduruluyor, ertesi gun naylon derin dondurucu torbalarina aliniyorlar. Yanlarinda cekirdeklerini de dondurabilirsin. Bu sekilde hazirlanip dondurulan ayvalar dogrudan firina atilarak istenen tarifte kullanilabilirmis. Bir baska metod da kabuklariyla dorde kesilip cekirdekleri ayoklanmis ayvalari dondurmadan once 5 dakika duduklude on pisirmeden gecirmekmis. Kabuklarin cozuldukten sonra soyulmasinin daha kolay olacagini soylemisler.

Ipek, cok tesekkur ederim. Senin (ve Tijen'in) tarifiniz de cok hafif ve guzel gorunuyordu. Ellerine saglik.

Sule, gercekten cok guzeldi rengi ayvalarin. Ben de merak ediyorum nar suyu mu, cekirdekler mi yoksa kabuklar mi verdi o rengi?

Munevver, ben de cokca adini goruyordum ama daha hic kullanmamistim mascarpone'u. Tiramisu yaparim diye aldim, ama kismet bunaymis. Burda yaygin olan krem peynirlerden kat kat lezzetli buldum, kivam olarak da dolgunun sert olmasini sagladi. Evde deneyip yapabilirsem cok mutlu olacagim. Buttercream tarifi umarim isine yarar. makaronlardan artan yumurta sarilarini degerlendirmek icin iyi oluyor.

Cok tesekkur ederim Derya. Benim de son zamanlarda yaptiklarim icinde en sevdigim tatli bu oldu. Lezzetli oldugu gibi, yapimi da basit ve gorunumu sade ve s1k...

Dilek, yine bulabilecegimi bilsem sana postalayayim diyecegim. Ama benim bulusum da tam bir sans eseriydi. Bir daha o kadar sansli olabilir miyim acaba? Ayvayi bulana gelince buzdolabimizda cogu zaman kafamdaki projeler icin ayrilmis yiyecekler oldugunu bilen, bunun icin de sormadan bir sey yememe inceligi gosteren esimdi bahsettigim.

1/17/2006 08:17:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili Zinnur,
verdigin bilgiler için çok teşekkürler. ben iki yolu da deneyecegim. bakalim hangisi daha iyi olacak. bu ayvalı tartlari da en kısa zaman da yapacagım. yuvarlak olan üstten sanki gül gibi duruyor, ellerine saglik. insanın agzını sulandıran bir görüntüsü var. ben de küçük kalıplar da yapacagım. sevgiler.
meliha

1/18/2006 05:22:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Dusunmen bile yeterli sevgili Zinnur. Cok tesekkur ederim.

Burada ayva gordugumu hatirliyorum hem de alelade bir markette, ama sonbahar baslarindaydi yanlis hatirlamiyorsam. Birazcik sabretmem gerekecek...

1/18/2006 02:25:00 PM  
Blogger Burcuk said...

Sevgili Zinnur,

Fotograflar harika:) Ayin guzelinde yine kiyasiya rekabet olacak galiba.)

Tadi da eminim muhtesemdir, bazen her seyi birakip insanin kendini mutfaga kapatasi geliyor:)) Annem duymasin:))

Sevgiler,

Burcu

1/19/2006 04:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, tart çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık... Ayvaların renkleri de muhteşem.

1/20/2006 05:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcuk, o his bana da s1kca geliyor ama diger islerden istedigim kadar firsat bulamiyorum.

Hatice, tesekkurler. Benim de hosuma gitti rengi, sanirim nar suyundandi.

1/20/2006 07:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuk,
Şu anda ayvalı tartı ve yeşil fıstıklı makaronları afiyetle yemekteyiz.Ne yazık ki resim gönderemiyorum.Tartolet kalıplarında çok hafif ve güzel bir tart oldu.Dolgu kremasını biraz fazla yaptım(krem peynir+krema).Kalan kremaya yeşil fıstık ilave ederek makaronları yapıştırdım.Böylece şekeri az olduğu için tadı dengeledi.Pastanelerde satılanlarda badem veya fıstık tadını alamadım.Renklandirmek için de gıda boyası kullanıyolar.Bu yüzden bizimkiler onlardan kat kat lezzetli.(Bakar mısın nasıl sahiplendim?).Tekrar teşekkürler.

1/20/2006 10:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver, ellerine saglik ve afiyet olsun :) Peynirli krema eminim makaronlara yakismistir. Ben de bir kere kestaneli makaron yaptigimda kestane puresi ve cirpilmis sut kremasindan bir dolgu yapmistim. Cok lezzetli oldu, yalniz ertesi gune kalanlar epey yumusamisti. Bu durumu kremanin durdukca su salma ozelligine yordum. Sende boyle bir sey oldu mu diye merak ettim. Belki isin icine peynir de girince krema stabilize oluyordur.

Ben de senin gibi bircok pastahanede esanslar kullanarak Italyan merenginden yapildigini tahmin ediyorum makaronlarin. Pastaneler cogu kere kullanilan malzeme, gosterilen ozen ve sonuctaki lezzet acisindan ozenli bir ev urunu ile yarisamaz. Tabii istisnalar var.

1/22/2006 05:28:00 AM  
Blogger Sibel said...

Sevgili Zinnur, yine harikalar yaratmışsın. Alltaki minik tartölette gözü kalanlardanım! Ne tesadüf ki sitene bakarken bir yandan ayva yiyorum şu an:)) Bu meyve her şekilde güzel yahu. Umrım daha sık bulup tekrar yapabilirsin böyle güzel tatlılar. Sevgilerimle!

1/28/2006 05:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Bu tart harika görünüyor. Ayva tatlısına da bayılırım zaten. Benim 23 cm.lik tart kalıbım var. Bu ölçü onada mı az gelir? Çünkü zaten küçük bir kalıp. Mascarpone peynirine hiç rastlamadım ama krem peynirle denemek istiyorum cvp verebilirsen.

10/26/2007 07:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, sanirim kucuk gelir. Kalip elimin altinda degil simdi, olcup yazma imkanim yok tam olarak ama dolgunun 2 kati rahat rahat yeter sanirim. Ayvalari da biraz daha arttirmak yeterli olur. Munevver (Nane Limon) ayni dolguyu krem paynirle yapmis ve begenmisti. Umarim sen de memnun kalirsin.
Sevgiler,

10/26/2007 09:26:00 AM  
Anonymous Anneminikramlari said...

yaaa olmazki ama :(, niye bu kadar estetik insani kiskirtan guzellikler yapiyosunuz,bayanlar bu site rejimimize ters soyliyim:)),nasil olucak bilmiyorum ama olmadi sebzeyi kesip sadece bu leziz pasta ve tatlilari yeriz, hem rejimi kafaya almis hemde bu sanat eserlerinden mahrum kalmamis oluruz..ee sebze sebze nereye kadar dimi..Elleriniz dert gormesinn:)

7/13/2009 06:33:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:18:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum, buzluğumdaki tart hamurunu hatırlayınca yılbaşı için bunu denemeye karar verdim. Cenkin erikli tartından kalan hamurum vardı. Kremasını krem peynirle hazırladım. Ayva tatlısı zaten çok severim. Daha öncede çekirdek ve kabuklarla denemiştim ama tam bu renk olmamıştı. Sanırım nar suyu etkili. Gerçi sularını sıkmakta zorlandım ama evdeki narları tüketmiş oldum böylece. Artan krema ve ayvayı püre haline getirip, kedidiliylede küçük pastacuklar yaptım ve yeni çemberlerimi de kullanmış oldum böylece :-) İlk fırsatta bu tart tarifiylede denemek istiyorum. Çooook teşekkürler yardımların için. Mutlu yıllar bu arada :-)

1/01/2013 12:25:00 PM  

Post a Comment

<< Home