Thursday, December 22, 2005

Kutuk Pasta Geliyor!

Kutuk pastamiz hazir aslinda. Bugun Rana'nin dogumgunu oldugundan, hem de yilbasina yapmak isteyenlere tarifi biraz onceden ulastirabilmek icin dun yaptim. Simdi balkonda resmi cekilmek uzere uygun bir isik durumunu bekliyor. Bugun ogleden sonra guzel bir resmini cekebilirim umarim. Ama siz bir on hazirlik olarak simdiden mantarlarinizi yapabilirsiniz.
  • 2 yumurta aki (oda sicakliginda)
  • Bir fiske tartar kremi ya da tuz
  • 1/2 bardak seker
  • Ustlerine elemek icin az kakao
  • Yapistirmak icin az erimis cikolata

Firin tepsinizi pisirme kagidi ile kaplayin. Firininizi 93C ye isitin. Yumurta aklarinizla tartar kremini temiz bir kasede yumusak tepeler olusuncaya kadar cirpin. Sekeri yavas yavas ilave ederek iyice sert tepecikler olusuncaya kadar (bir kac dakika) cirpmaya devam edin. S1kma torbaniza doldurun (8 nolu yuvarlak uc kullandim). Once dik durmasi gereken mantar saplarini s1kin tepsinize. Yukardaki miktarlardan 3oun biraz ustunde mantar cikardim ben, dolayisiyla siz de 30 tane sap s1karak baslayabilirsiniz. Saplardan sonra mantar ustlerini daha buyukce yuvarlaklar olarak s1kin. Dogal bir goruntu vermek icin ustlerini duzeltebilirsiniz bicakla. Ince bir elekle ustlerine kakao serpin. Sonra kakaoyu hafif ufleyerek toprakli bir goruntu almasini saglayin mantar parcalarinizin. Tarifte 2 saat kadar diyorsa da siz ilk saatin sonunda bir sapi deneyin derim. Bakin bakalim, ici kurumus mu? Benimkilere 1 saat yetti. Firindan cikardiktan sonra azicik cikolata eritin ve saplarla sapkalari birlestirin.

Son bir not: Eger kendi baslarina servis edecekseniz, benzer buyuklukte yapabilirsiniz. Ama pasta uzerinde kullanmak icin irili ufakli olmasi daha guzel gorunuyor goze. Bir dahaki sefere kendime de hatirlatma olarak koyuyorum bu notu.

16 Comments:

Blogger DAMLA said...

Zinnur, tam anlamıyla muhteşem bir şey..
Walla ben ilk resimde gerçek mantar zannettim !!!.....

12/22/2005 09:37:00 AM  
Blogger Aslı Altan Altundal said...

Bende gerçek mantar zannettim önce, çok beğendim,pastayıda merak ediyorum.

12/22/2005 01:14:00 PM  
Blogger Aslı Altan Altundal said...

Rana 'ya uzun sağlıklı yıllar dilerim:)

12/22/2005 01:16:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, en sevdigim pasta kütük pasta. Goruntusunede bayılırım açıkçası. Bu arada bende ilk resimlere bakınca gerçek mantar sandım :))

12/22/2005 11:04:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur bravo sana. ben herhalde bu kadar uğraşamam bu mantarlardan yapmak için. Ve bu kadar özenle hazırlanmış mantarları yapacağın başka bir pastada süs olarak kullanacaksam hiiiç gelemem herhalde bu kadar zahmete :). Seni çok tebrik ederim, sabrın ve becerin için..

12/23/2005 12:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur muhteşem olmuş bunlar, ben gerçek zannetmiştim. hele o ikinci resmin gerçek mantar olmadığına hala inanamıyorum. Ellerine sağlık...

12/23/2005 12:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Arkadaslar, gercekten gercek gorunumlu kurabiyeler bunlar. Tarifi aldigim kitapta, bu kurabiyelerin resmini burda mantarlarin icinde satildigi karton kutuda cekmislerdi ki, o halleriyle markette gerceklerinin yanina konsalar, mantar diye giderlerdi sanirim!

Aslinda tek zahmeti s1kma tupuyle oynama kismi. O ise de son zamanlarda makaron yapmaktan o kadar alismisim ki bana zor gelmedi hic. Kakao serpme ve ufleme kismi epey eglenceli hatta. Bu kurabiyeler uzun dayaniyor. Onceden yapilabilirler.

Rana'nin dogum gununu kutladiginiz icin ayrica tesekkurler.

12/23/2005 07:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

elınıze saglık mantarlar nefıs gozukuyor deneyecegım ama korkuyorum.su sıkma ıslemını bıraz daha anlatabılır mısınız?baslıkları neyle sıkacagım mesela

12/30/2005 06:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gizem, ben ikisi icin de ayni yuvarlak ucu kullandim. Ateco 8 numara idi. Sadece s1kma teknigi degisiyor. Hic korkma bence. Bir iki denemede nasil s1k1lacagini anlayacaksin. Saplar dik pisiriliyor, onun icin tupu hafifce yukari cekeceksin. Uclari sivri cikarsa pisirmeden kutlestirebilir, ya da pistikten sonra azicik keserek duzleyebilirsin. Mantarlarin sapkalari icinse s1kmaya basladiktan sonra tupu cok az kaldir kagidin yuzeyinden, s1kmaya devam et, kendiliginden olusacak yarim kuren. Istedigin buyukluge gelince s1kmayi burak, tupu cek. Yine ustu sivri kalabilir, bunu parmaginla duzeltebilirsin pismeden once.

12/30/2005 12:34:00 PM  
Blogger Zuhre said...

bu tarifi mutlaka deniyecegim. sitenizi sans eseri bulmaktan cok mutluyum mutlaka hergun girip bakacagim.. tskler..

12/27/2007 12:09:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım,dün gece herkes yattıktan sonra, mutfağa girip bezeden mantarları yaptım.(El ayak çekilince mutfağa girip birşeyler yapmayı seviyorum bu sıralar:))Sıkma kısmı, elim alışkın olmadığından olsa gerek biraz uzun sürdü.Özellikle de saplarda biraz zorlandım. Benimkilere de bir saatlik pişirme süresi yetti. Yalnız birkaç tanesinin üzeri hafif çatladı.Acaba ısı fazla gelmiş olabilir mİ? Doğal görünmeleri için çatlamamaları lazımdı sanırım? Benim fırınımda ara derece gösrergeleri olmadığı için, 100 derecenin bir miktar altına getirerek ayalamaya çalıştım.Bir de şekeri ekledikten sonraki çırpma işleminde, 2-3 dakika sonra sert tepecikler oluşuyor, ancak şeker hala erimemiş oluyor.(El mikseri kullanıyorum) O haliyle sıkma tüpüne koyup şekillendirmeye başlamalı mıyım, yoksa şeker eriyene kadar çırpmam gerekir mi?Neticede, kapaklı bir kutuya yerleştirip masanın üzerine bıraktığım bezeler, sabah kalkıp mutfağa girdiğinde, kutunun şeffef kapağından gören annemin, derin dondururucudan mantar çıkardığımı zannetmesine sebep olacak kadar gerçekçi olmuşlardı ama:)

1/09/2008 01:34:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Selam Zinnur hanım,
tartar kremini bilmiyorum.nedir?nereden bulunur.
İyigünler

3/10/2009 04:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, kusura bakma yorumunu kacirmisim. Sertlestikten sonra hala seker kaliyorsa, bence cok onemli degil, o da piserken erir, erimeyen kalani da bezeye bir kitirlik verir. Hatta kimi tarifte beze hazirlandiktan sonra kitirlik versin diye uzerine ayrica seker elendigini bile gordum.
Sevgiler,

3/12/2009 09:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, tartar kremini biz burada kucuk kavanozda marketlerin baharat reyonundan aliyoruz. Ama Turkiye'de aktarlarda bulundugunu duydum. Beyaz, ince bir toz. Bu tarifin olmazsa olmazi degil, bezeyi biraz daha kararli yapmaya yariyor sadece. Onun yerine yumurta aklarina fiskeyle tuz ya da cok az limon suyu katarsaniz ayni isi gorebilir.
Sevgiler,

3/12/2009 09:54:00 AM  
Anonymous SHe said...

blogunuza bayıldım,ne kadar orjinal tarifler mantar kurabiyelerinizi inşallah deneyeceğim
sevgiler

5/13/2009 11:31:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:47:00 AM  

Post a Comment

<< Home