Tuesday, December 06, 2005

Daha da Kolayi


Sevgili Arkadaslar,

Son iletime yorumlariniz sayesinde kestane kabuk ve ic zarlarini cikarmak icin kaynatmaktan cok daha etkili bir yontem oldugu ortaya cikti. Belki yorumlarda goremezsiniz diye, buraya almak istedim. Songul diyor ki:

"Benim babam da kestane kebap yaparken kabukların kolay soyulması için önce çizip daha sonra onları sıcak suyun içinde biraz bekletiyor ve daha sonra eğer çok değilse teflon tavaya ya da fazla ise fırına veriyor ve inanır mısın çoğunun kabukları çıkmış oluyor. Yani tavadan alıp kaseye boşaltırken kendiliğinden çıkmış oluyorlar."

Eh, bundan kolayi da olmaz zaten. Bu yontemi Kedili Mutfaklar'in Oya'si da tecrubesiyle onaylayince, kendim denememis olsam da, hemen sizlerle paylasmak istedim.

Ufak bir not, bu yontem asagida verdigim tarifteki ocak ustu ilk pisirmenin yerini aliyor. Tarifin bundan sonraki kismi hala gecerli. Yani kestane puresi yapmak icin, kabuk ve zarlardan kurtulduktan sonra kestaneleri seker ve su ile iyice yumusayincaya kadar firinda (ya da ocak ustunde) pisirmek hala gerekli.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

zinnur merhaba:))
o kadar yararlı bir bilgi vermişşsin ki, çok teşekkür ediyorum...Çünkü tam yemek yemek isterken o sicak haliyle kabukları yapışınca s(ş)inir oluyordum:))...
sevgiler...

12/07/2005 12:39:00 AM  
Blogger Tijen said...

sevgili zinnur,
bir tek su olabilir: kestane kebap yaptiginda püre haline getirilen kestaneler haslanmislariyla ayni dokuda olmayacaktir. belki buna çare olarak da kebap yapip kabuklarini soyduktan sonra hafif haslamak ya da buharda tutmak uygun olur mu bilmem. ben hep teflon tavada yapiyorum ve sicak suda da bekletmiyorum, firinda yapildiginda kuruyor kestaneler, teflonda -orta sicaklikta, kapagi kapali olarak- ise kurumuyor ve çok daha lezzetli oluyor bana göre.
tabii bu benim deneyimim.
tijen

12/07/2005 01:02:00 AM  
Blogger incikboncuk said...

Ben de eski bir teflon tavada yapıyorum. Kestaneleri çizdikten sonra tavaya koyuyorum, üzerlerine su serpip kapağını kapatıyorum. Orta ateşte ara sıra karıştırıyorum ya da ters yüz yapıyorum. Kestanaler açılmaya başladıktan sonra renginden pişip bipmediğini anlamak kolay oluyor. Fırını ben de sevmiyorum, Tijen hanımın dediği gibi kurutuyor. Öğle vakti yaklaştı ya, acaip canım çekti. Kestaneye hiç dayanamam da :D

12/07/2005 01:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zeynep, ben de cok memnunum bu puf noktasini ogrendigime...

Tijen, haklisin. Ben zaten kestane kebap olayini pure yapmanin ilk asamasi olarak soyledim. Kabuklari cikarmak icin cabuk tarafindan bir kestane kebap, sonra firinda suyla daha uzun bir sure pisme olayi. Yoksa dedigin gibi kuruyup pure haline gelmesi zor olabilir.

Incik Boncuk, tesekkurler verdigin bilgi icin.

12/07/2005 04:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Acaba kestaneleri fırın aşaması yerine tencerede ocak üzerinde yavaş yavaş pişirerek yapamazmıyız?

12/07/2005 05:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yapabilirsin Tulin. Yalniz ocak ustunde olunca belki daha s1k kontrol etmek gerekir su durumunu.

12/07/2005 07:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba,

Tijen'in dedigini tecrubeyle sabitlemistim. Cin bakkallarinda satilan hazir kabuksuz kestane kebaplardan birkac kutu alip pure yapmaya kalktim. Pismis kestaneleri saatlerce kaynattigim
halde yumusamadilar. Sonucta pure yaptim ama cok yumusak bir pure olmadi.

12/07/2005 01:05:00 PM  
Blogger Burcu Özdoğan said...

sevgili Zinnur ne güzel bilgiler vermişsin.İçtenliğin için çok teşekkürler.Ben nasıl yapıldığını hiç bilmiyordum ellerine sağlık
sevgiler

12/07/2005 11:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ipek ve Burcu, sizlerle paylasmak benim icin bir zevk.

Tugba, soyledigin nedenle onerdigim metod su: kestaneler tavada (ya da firinda) kisa sure pisirilip kabuk ve zarlardan kurtulunacak, sonra sicagi sicagina ikinci asamaya gecilip su ilavesiyle firinda (ya da istenirse ocak ustunde) iyice yumusayincaya kadar pisirilecek. Belki Tijen'in onerdigi gibi buharda da pisirilebilir. Tabii bu metodu henuz kendim denemis degilim; benim denedigim bir onceki iletideki yol. Biraz el aliyor ama calistigi tecrube ile sabit. Bu arada senin yorumun sayesinde de kestanelerin soyulmus hazir vaziyette alindiginda pismelerinin zor oldugunu ogrenmis olduk. Tesekkurler.

12/08/2005 06:48:00 AM  

Post a Comment

<< Home