Saturday, December 31, 2005

Cikolatali Kutuk Pasta ve Yeni Yil Kararlari

2006'nin ilk iletisine emaille, yorumlarla yeni yilimizi kutlayan butun arkadaslara tesekkur ederek baslamak istiyorum. Sizin de yeni yiliniz kutlu olsun ve dilerim ki beraberinde arzuladiginiz butun guzellikleri getirsin.

2005'in son gunu ogleye dogru lapa lapa kar yagmaya basladi yasadigim yerde. Hava kararirken disardaki manzara kucuklugumde defterlerimin arasinda sakladigim yaldiz serpistirilmis kar manzarali kartpostallar kadar guzeldi. Huzurlu ve guzel bir gundu benim icin 2005'in son gunu.

Sanirim bunda gunumun buyuk bir kismini evimizin en sevdigim yeri olan mutfagimda en sevdigim isi yaparak gecirmis olmamin da rolu var: Ne mi yaptim butun gun? Yilbasi gecesi toplantimiz icin 10 tane Fistik Krokanli ve Cikolatali Kutuk Pasta... Pastalar son hallerine geldilerinde hava kararmaya yuz tutmustu. Onun icin istedigim gibi resimler cekemedim ama ilhamini Gelincik Tarlasi'ndan alan bu pastalar begenilerek yendiler. Yani bugune resmini cekebilecegim bir dilim bile kalmadi.

Elvan yeni yilda gerceklestirmek istedigim 5 hayalimi paylasmam icin beni sobelemisti gecen hafta. Dun 2005'in son saatlerinde sozunu cok saydigim bir buyugumun de tavsiyeleriyle son halini aldi yeni yil kararlarim. Ve iste 2006'nin ilk gunu sizlerle paylasiyorum. Bakalim ne dereceye kadar hayata gecirilebilecekler?
  1. Cocuklarima daha iyi bir anne olmak. Acmak gerekirse, olaylara kendimi onlarin yerine koyarak bakmaya calismak; bunu basaramadigim zamanlarda bile, onlar icin vermem gereken kararlarda --tabii, eger kendilerine zarar vermeyecek konular sozkonusuysa-- onlarin isteklerini kendi isteklerimin onunde tutmak. Ayni seyi esimle ilgili konularda da yapmak. Umarim onlarin yeni yil kararlarinda da bu madde vardir; yoksa zor bir yil olabilir 2006 benim icin :)
  2. Cogunlukla icinde bulundugum dalgin halden uyanik bir hal'e gecmek. Gun icinde genellikle bir isi yetistirmek icin kosturuyor buluyorum kendimi. Oyle oldugum zamanlarda da gozum pek az diger seyi gorur. Bu durumun kendim ve baskalari icin cok sakincali oldugunu yillardir biliyorum. Fakat arzu ettigim "uyaniklik" haline maalesef surekli olarak sahip cikamadim daha. Tabii bu uyaniklik hali cok kapsamli bir olay: Insanin baktigini gormesinden, yediginin ictiginin tadini algilamasina, etrafinda olanlarla aktif sekilde ilgilenmesine kadar bircok yonu var. Ve ilginctir ki, bu hal'i yakalayabildigim ender siradan anlar, hayatimdaki bir cok guzelligin birdenbire farkina vardigim sukur anlarina donusuyor hemen her zaman ve benim icin bir mutluluk kaynagi oluyorlar. Kesinlikle sayilari arttirilmali yani :)
  3. Tabii ki hemen her yeni yil karar listesinde olan "pehriz" konusunu atlayacak degilim. 2006 icin en cok istedigim seylerden biri de 2005'te aldigim kilolari vermek. Bunun icin de bir yontem belirledim kendimce: Az ve yavas yiyecegim, ve bir onceki kararla iliskili olarak her yedigim lokmanin tadini cikarmaya calisacagim. Bol su icecegim, ve "ondan yiyemem, su yasak" gibi sinirlamalar da koymayacagim kendime. "Her seyden biraz, ama illa da yavas" prensibim olacak sofrada.
Benim icin onemli olan bu 3 konu disindaki isteklerim yillar icinde kaybettigimi dusundugum kitap okuma zevkime yeniden kavusmak, daha iyi fotograf cekmeyi ogrenmek, mutfakta ve genelde yeni seyler ogrenmek ve paylasabilmek, bugunun isini yarina birakmamak olsa gerek. Bir de buyuk olcude benim kontrolum disinda olan ve 2006'nin getirecegini umduklarim var tabii: Dunyada ve ulkemde baris, kendi ailem, tanidiklarimin ve arkadaslarimin ailelerinde huzur, mutluluk ve saglik gibi... Umarim 2006 kararlarimizi buyuk olcude hayata gecirebildigimiz ve beklediklerimize kavusabildigimiz bir yil olur.

Cikolatali ve Findik Krokanli Kutuk Pasta

Bu iletiyi 2006'nin ilk tarifi ile sonlandiriyorum. Yilbasi gecesi icin yaptigim pastanin kekinin ve ustundeki ganajin tarifini daha once vermistim zaten. Onun icin asagida sadece dolgu kremasi ve krokan tarifini verecegim. Bir de kekle ilgili olarak tarifi verirken yazmadigim bir kac seyden bahsetmek istiyorum simdi: Bu kek icine giren cok az undan da anlasilacagi uzere, cok ince bir kek kati oluyor. Ve kivami da oldukca yumusak. Rulo haline getirirken kakao elenmis pisirme kagidinin uzerinde kivirmama ragmen yer yer yapisti ve bir kismi pisirme kagidinin uzerinde kaldi. Gerci uzeri ganajla kaplandigi icin bu tur yapismalar son goruntuyu etkilemedi. Kek kivam olarak dolgu kremasina nerdeyse yakin yumusaklikta. Yani bu pastayi yerken adeta bir mus yiyormus gibi hissediyorsunuz kendinizi; kek nerde bitiyor, krema nerde basliyor pek farkedilmiyor. Bence bu ozelligiyle cok guzel bir tatli, ama eger isterseniz kendi bildiginiz kakaolu pandispanya hamurunu kullanabilirsiniz bunun yerine.

Pastalarin uzerini Amerikan uzumu (cranberry kurusu), kiraz sekerlemesi, fistikli pralin, beyaz ve aci cikolata bukleleri ile susledim ve yer yer pudra sekeri eleyerek kar susu vermeye calistim. Kosusturmaca sirasinda dikkatsizlikle mantarlarim icin firin isisini cok yuksek tutmam sonucu tam 4 tepsi mantar yaktim. (Bakiniz yukardaki 2 nolu madde) Kalan bezemi dogru isida pisirdim son saat; ama maalesef herkese bir mantar projem gerceklesmedi. Onun icin yapabildigim 50 civarindaki mantari tabaklara rasgele serpistirdik. Kalabalik bir gruba hizli sekilde servis yapilmasi gerektigi icin budak da yapmadim pastalara, rulo halinde biraktim. Halbuki 10 tane kutuk pastayla agac bile yapilabilirdi aslinda!

Kekinizi uzerine kakao elenmis baska bir pisirme kagidinin uzerine ters cevirin. Uzerinde pistigi pisirme kagidini dikkatlice siyirin. Dolgu kremanizi duzgun bir sekilde uzerine yayin. Arzu ettiginiz kadar fistikli krokan serpistirin. Pisirme kagidi yardimiyla dikkatlice kivirin ve servis tabagina alin. Sogumasi icin buzdolabina alin. Bu arada cikolatali ganajinizi hazirlayin. Surulecek koyuluga geldiginde genis agizli bir bicak ya da spatul yardimiyla rulonuzun uzerine surun. Bir catalin disleriyle kutuk gorunumu verin. Uzerini arzu ettiginiz sekilde susleyin.

Cikolatali Dolgu Kremasi
  • Kucuk parcalara kesilmis 113 g cikolata (ya da ayni miktarda iyi kalite damla cikolata)
  • 1 bardak cig krema
Cikolatanizi ben mari usulu eritin ve ilinmaga birakin. Hemen hemen oda sicakligina geldiginde kremanizi yavas yavas ekleyerek, bir yandan mikserinizle cirpin. Tum krema eklendiginde surulecek koyuluga gelinceye kadar cirpmaga devam edin. Burada dikkat edilecek konu su: Eger soguk kremayi cikolataniza hizli karistirirsaniz, cikolata puruzsuzce kremaya karismak yerine yer yer katilasacak ve dolgu kremanizin rengi (butun cikolata eriyip rengini vermedigi icin) daha acik olacak; yerken agziniza ufak cikolata parcaciklari gelecek. Bu dedigim is bir iki tanesinde basima geldi pastalari yaparken. Ama acikcasi boylesinin tadi da fena degildi. Yine de benim dolgu kremam puruzsuz olsun derseniz, kremayi azar azar katmaya dikkat edin.

Fistikli Krokan (ya da Pralin)

  • 3/4 bardak (113 g) kabuksuz, ic kabuklari mumkun oldugunca cikarilmis ve kabaca cekilmis antep fistigi
  • 1/2 bardak seker
  • 1/4 bardak su
  • Varsa 1/8 tatli kasigi tartar kremi
Su, seker ve tartar kremini mumkunse yapismayan bir sahanda karistirin. Altini orta derecede acarak yavas yavas pismeye birakin. Bu is olurken karistirmamaya dikkat edin, cunku karistirirken suruba katacaginiz hava kabarciklari kristallesmeye neden olabilir. Surup duzensiz sekilde koyulasirsa sahaninizi egerek ya da ates uzerinde pozisyonunu degistirerek onlem alabilirsiniz. Surup acik amber rengine donustugunde (bunu birkac damlayi beyaz bir tabaga damlatarak daha iyi gorebilirsiniz) fistiklarinizi katin. Karistirarak surup biraz daha koyulasincaya kadar pisirin. Sonra hepsini uzerine pisirme kagidi serilmis tepsiye dokun. Cabuk hareket ederek ince bir tabaka halinde yayin ve sogumaya birakin. Soguduktan sonra yer yer kirin ve mutfak robotunuzda cekerek istediginiz buyuklukte parcalar elde edin. Eger isterseniz toz haline getirip pralin de yapabilirsiniz. Kremalari tatlandirmak ya da kek hamurlarina katmak icin harika bir malzeme.

Yukardaki miktarlardan bir bardak kadar pralin-krokan karisimi cikti. Tabii bu pasta icin gerekenden biraz daha fazla idi. Agzi kapali sekilde buzdolabinda saklayabilirsiniz, ama artanin kasik kasik yenip aninda yok olmasi bence daha olasi bir senaryo.

26 Comments:

Blogger Doruk said...

Zinnur, ne tatlı bir giriş olmuş yeni yıla böyle:) Sana ve ailene pastaların kadar tatlı, sevgi dolu bir yıl dilerim.

1/01/2006 11:48:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Sevgili Zinnur, umarim hersey diledigin gibi olur ve yeni yil icinde gerceklesmesini istedigin seyler kolayca, cok caba harcamadan gerceklesir!Sevgi dolu, huzurlu bir yilda blogunda yaptigin guzellikleri takip etmek umuduyla:)

1/01/2006 12:11:00 PM  
Blogger DAMLA said...

Zinnur'cuğum,
öyle güzel yazıyorsun ki, okurken seninle konuşuyormuş hissine kapılıyorum !!.....
Umarım 2006'da tüm dileklerin gerçekleşir :))

1/02/2006 01:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

iyi seneler dilerim, Cikolatali ganaj ne demek ?

1/02/2006 06:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ipek, cok sevindim bu habere! Boyle "denendi ve basarili oldu" haberleri geldikce yani tarifler verirken icim cok daha rahat oluyor.

Ben de seni tanidigim icin cok mutluyum Ipek. Gectigimiz yil bu blog isine baslarken dunyanin dort bir yaninda yuzunu gormedigim, ama kendime cok yakin hissedecegim dostlar edinecegimi hic bilmiyordum. Umarim bir gun yuzyuze gorusup konusmak da mumkun olur.

1/02/2006 06:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcu, tesekkurler. Ben de sana ve ailene guzel bir yeni yil dilerim. Yilbasi sofralarimizda ayni (ya da cok benzer) bir pastanin oldugunu dusunmek guzeldi.

Sevgili Dilek,cok tesekkur ederim guzel dileklerin icin. Ben de heyecanla bekliyorum senin 2006 paylasimlarini.

Damla, cok tesekkur ederim. 2006'nin senin ve sevdiklerin icin de cok guzel bir yil olmasi dilegiyle,

Anonymous, ben de sana iyi yillar dilerim. Ganaj korkarim benim uydurdugum bir kelime. Gerci baska birkac Turkce kaynakta da gordum kendim kullandiktan sonra. Ingilizcesi ganache, sanirim Fransizca olsa gerek asli. Ana malzemesi cikolata ve cig krema olan bir pasta/tatli malzemesi bu. Cikolatayi kremanin icinde eritiyorsun. Ister biraz ilininca bu sivi halinde kullan, ister biraz daha soguyunca elektrikli mikser ile krema cirpar gibi cirpip musa benzer bir dolgu malzemesi yap. Arzu edilirse, kahveyle, cayla, farkli meyva esanslariyla tatlandirilabiliyor.

1/02/2006 06:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Layla, az yazi yazmak dogrusu benim de isime gelirdi, cunku gercekten vaktimi aliyor. Okuyucularimin cogunun sadece resimlere bakip gectigini de biliyorum; ben de takip ettigim bir cok yemek sitesinde boyle yapiyorum cunku. Ama gordugum tariflerden bir tanesini yapmaga karar verdigimde, tarifin uzun olmasi benim icin memnuniyet verici oluyor, detaylarla ilgili bilgileri dikkatle okuyorum. Uzun lafin kisasi uzun yazilar herkes icin degil, tarifi uygulayacak bir kac kisiye yonelik olarak yaziliyor. Onlarin iyi sonuc almalari icin... Cogunlugun yazilanlari okumamasini gayet normal karsiliyorum ben.

1/02/2006 11:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
tarzınızı bence sakın degiştirmeyin. zaten herşeyi acıklayarak , püf noktalarını da yazdıgınız için bu site çok özel. BİZİM PASTANE bana Anne Willan ' ın kitaplarını okuyorum hissi veriyor.
bu zaman da, tarif yazmak pek zor degil, özellikle bu kadar kaynak varken . Ama sizi özel yapan yazma tarzınız ve her türlü konuda açıklayıcı bilgi vermeniz. bu tarifi uygulayan bizler için büyük kolaylık . Sizin verdiginiz uzun tarifler ve püf noktaları, deneme yanılma yoluyla malzeme ve zaman israfını önlüyor.
Sizin için yorucu, ama bizim için kolaylık olan bu tarzınızı devam ettirmenizi bekliyorum. harcadıgınız yogun emek için de teşekkür ediyorum. Sevgiler.
Meliha.

1/03/2006 09:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Meliha,
Nazik yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Hele Bizim Pastane ile Anne Willan'in ayni cumle icinde gecmis olmasi benim icin buyuk bir ovgu; buna layik olmaya calisacagim.

1/03/2006 06:12:00 PM  
Blogger Sibel said...

Sevgili Zinnur, ne güzel bir yılbaşı gecesi olmuş! Ben de senin gibi yılın son gününü en sevdiğim mekanda geçirdim:) Bir önceki akşamdan başlayarak iki pasta, iki ekmek (birisi senin panettone'ndi!)ve üç tepsi kurabiye yaptım. Zaman nasıl geçti anlamadan gönderdim 2005'i. Neyse, yeni yılda aldığın kararları uygulamanı ve çook mutlu olmanı dilerim! Ve tabi bol pastalı günler:)

1/05/2006 10:21:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,İstanbula döndüm ve şahane bir görüntüyle karşılaştım.Eminim ki tadı da şahanedir.Eline ve yüreğine sağlık.Yeni yıl kararlarında başarılar.

1/05/2006 11:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Sibel,
Mutfakta olmak bizler icin bir terapi galiba. Keske Sibel'in Kahvesi sanal olmaktan ciksaydi da, ben de orada seninle birlikte calisabilseydim. Belki bir de corba mutfagi eklerdik yanina, ne dersin? Nasilsa hayal kurmak bedava :)

Panettoneden iyi sonuc almana cok memnun oldum. Blogundan gorebildigim kadariyla yeni yil icin yaptiklarin cok guzeldi. Ve tabii onlari sevdiklerinle paylasman hepsini eminim daha da guzel ve degerli kilmistir.

2006'nin sana tum dilediklerini getirmesi dilegiyle,

1/06/2006 08:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Munevver, hosgeldin guzel Istanbul'a. Yorumun ve guzel dileklerin icin tesekkurler.

1/06/2006 08:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Fıstık deyince akan sular durur benim için. Evde file fıstığım var sanırım onunlada hazırlayabilirim krokanı. İç kremasınıda kestaneli yapmak istiyorum. Pandispanyasına 2 kaşık kekun demişsin ya, normal un kullansam acaba ne kadar kabartma tozu kullanmalıyım? Ya da hi kullanmasam olurmu?

12/28/2007 06:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, Internette soyle bir aradim ve bir yontem buldum, yalniz sonucta 1 bardak kekunun olacak, kalanini baska bir proje icin saklayabilirsin, ya da istersen 1/2 olcu yap.

Bir bardak unu olcup, icine 1 1/2 tatli kasigi kabartma tozu ve 1/2 kasik tuz koyuyormussun. Bu tarif cogaltilabiliyor da, yani 2 bardak kekuna ihtiyacin varsa, ikiyle carpacaksin herseyi.

Kolay gelsin.

12/28/2007 06:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bu kadar çabuk cevap verdiğin için teşekkür ederim.
Sonucunu yazarım.

İyi haftasonları şimdiden.

12/28/2007 06:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,
Yılbaşı için denedim bu pastayı. Söylediğin ölçülerle kekun hazırladım ve iki tepeleme kaşık kullandım. Az gelmedi un. Yani Türkiyedede rahatlıkla kullanılabilir bu tarif. Ara kremasını kestane püresi reçeli+ krema+ beyaz konfiseri ile hazırladım. Pek sertleşmedi. Senin malzemeni kullansam belki daha iyi sonuç alırdım. Ama genede çok beğenildi. Süslemesi içinde kestane şekeri hazırladım. (En yorucu kısmıda buydu)
Böylece ilk kütük pastamı denemiş oldum. Teşekkür ederim tarif için.

1/02/2008 12:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Birşey daha sormak istiyorum. Gerçi bu tarifle ilgisi yok ama bilebilirsin belki diye düşündüm. Markette sıvı şeker bulup aldım. Ama tam olarak nerde kullanabileceğimi bilemiyorum. Glikoz yerine geçebilir mi? Yada senin pastaları ıslatmak için hazırladığın şuruplar yerine içine değişik aramalar katılarak kullanılabilir mi?

1/02/2008 12:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

fatoş bu soruna ben cevap vermek istedim haddim olmayarak bu dediğin sıvı şekeri glikozda kullananı görmedim ama üyesi olduğum yemek grubunda geçen ay tantıtılmıştı sana kopyalıyorum
bıraktığım aradan sonrası alıntıdır.

TV reklamlarında göreniniz varsa Konya Şeker tarafından "Şeker Damlası" adı altında türkiye'nin ilk sıvı şekeri üretildi.
Ben bu ürünü pek çok tatlıda denedim ve mükemmel sonuçlar aldım. %100 doğal pancardan üretildiği ve hiç bir kimyasal katkı içermediği için doğallıktan ve hijyenden ödün vermeyenlere tavsiye ediyorum.
Bu ürün şeffaf şişelerde Migroslarda, real ve metrolarda satılıyor. norma toz şeker reyonlarında bulabilirsiniz. şişelerin boynunda da küçük bir tarif kitapçığı var, yararlanabilirsiniz.
Tatlılar için artık şerbet kaynatma derdi yok. Pırıl pırıl reçeller, ayva ve kabak tatlılarını kolayca yapıyorsunuz.
İnvert edilmiş olduğu için şekerlenme yapmıyor, yani limon suyu ile kestirilmiş. kıvamı tam baklava şerbeti kıvamında.
ilk etapta benden size tarifler gelene kadar www.chefsistanbul.com sayfamdeki sağ sütunda bulunan SİHİRLİ TATLILAR butonuna tıklayarak sıvı şekerli tariflere ulaşabilirsiniz.

1/10/2008 06:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok teşekkürler Melike,

Benim aldığım da aynı marka şekerdi. Verdiğin sayfalara bakacağım.
Sevgiler..

1/10/2008 08:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, Fatos'a cevabin icin tesekkur ederim.

Fatos, bu soruna gec cevap verebildigim icin ozur dilerim, gozumden kacmis. Oncelikle begenilen bir pasta hazirladigin icin memnun oldum. Afiyet olsun. Beyaz cikolata krema karisimlari, durdukca sertlesiyorlar, acaba hemen mi kullandigin icin yumusakti? Tabii oranlar da onemli.

TR'de satilan sivi cikolatanin nasil bir sey oldugundan emin degilim, Fatos. Gerci glikozu da bilmiyorum tam olarak, ama arkadaslardan duydugum kadariyla burda "corn syrup" adiyla satilan urune benzedigini tahmin ediyorum. Hemen hemen bal kivaminda oluyor ve misir nisastasindan yapiliyor, o da bir cesit sivi ve agdali seker.

Yalniz bir de yuksek fruktozlu olani var ki bunun, son derecede zararli bir sey. Sodalarda ve diger bir cok yiyecekde kullaniliyor, vucudun hormonal dengesini bozuyor, hatta simdilerde Amerika'da yaygin olarak gorulen obesiteye ve seker hastaligina sebep olabilecegini de dusunuyorlar. Zaten zararli olan sekerden de zararli deniliyor hakkinda. Lutfen almadan sivi sekerin boyle bir sey olmadigindan emin ol, olur mu?
Sevgiler,

1/10/2008 04:07:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ben kremanın içine kestane püresi reçelide eklemiştim. Belki o serleşmesini engellemiş olabilir diye düşünüyorum. Sıvı şekeride markette görüp almıştım. Üzeinde baklava gibi şerbetli tatlılarda kullanılabileceğini söylüyordu. Melikeninde bahsettiği marka. Ben de senin pasta ıslatmakta kullandığın şurup yerine geçebilir diye düşünmüştüm. Glikoz bulunduğum yerde bulamıyorum. Plastik çikolatada kullanmak için istiyorum en çok. Gerçi daha öncede yazdığım gibi senin önerin üzerine bal kullanıyorum ve güzel oluyor ama genelde çok fazla geldiği için kalanını sakladığımda tekrar aynı şekilde kullanamıyorum. Belki de buzluğa atmalıyım. Belki glikoz yada mısır şurubu kullanırsam bu sorunu yaşamam diye düşünmüştüm.
Tüm sorularımla yakından ilgilendiğin için çok teşekkür ederim. Senden çok şey öğrendim ve sayende çok beğenilen şeyler yapıyorum. Tariflerin ve yardımların için çok teşekkür ederim.

1/11/2008 03:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, kestane receli sivi kivamli bir seyse, belki dedigin gibi o yuzden sertlesmedi. Suzup, sadece tanelerini kullanmak daha iyi olabilir.

Misir surubu, ya da glikoz, bizim yaptigimiz gibi az miktarda kullanildigi surece cok kotu bir sey degil, bildigim kadariyla. Herhalde senin Turkiye'de bulup aldigin, burdaki misir surubuna benziyor. Daha tehlikeli olan yuksek fruktozlu misir surubu degil.

Guzel sozlerin icin tesekkur ederim.

Sevgiler,

1/11/2008 03:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

fatoş hanım tekrar merhaba eğer plastik çikolatada kullanmak için glikoz istiyorsanız bir iki arkadaş denemiş ve memnun kalmışlar glikoz tarifi aşağıdaki linkte
http://nihanintarifleri.blogspot.com/2007/09/evde-misir-surubu-glikoz-yapimi.html

1/11/2008 04:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum, Kestane püresi reçeli her ne kadar adı reçelsede marmelat tarzı birşey. Kestane seven biri olarak seninde çok beğeneceğini düşünüyorum. Ben reçelle hiç aram olmamasına rağmen bunu kaşıklamaktan alamıyorum kendimi. Keşke ikram etme şansım olsaydı.
Melike Hanımcım, bu tarifi bende daha önce görmüş ve denemiştim. Hatta sonrada plastik çikolata yapımında kullandım. Ama çikolatam kesildi. Hatta un ufak oldu. Belki yeterince kaynatmadım bilemiyorum ama bu tariftense bal daha iyi oldu. İlginiz için çok teşekkür ederim.

1/11/2008 05:15:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:48:00 AM  

Post a Comment

<< Home