Wednesday, October 12, 2005

Tart Tatin


Bu ayin evde yemek yiyecegimiz sayili gunlerinden biriydi bugun. Dolayisiyla NAR-Ye icin yapacagim tatliyi aradan cikarmak icin de cok uygundu. Ama --daha onceki 2 YE'de oldugu gibi-- evdeki hesap carsiya yine uymadi. Zorlukla buldurdugum 4 nar esimin arabasinda onunla beraber ise gidince baska tatli alternatifleri aramak zorunda kaldim. Buzluktaki milfoy hamuru ve evdeki tek meyva olan elmalari gorunce aklima Tart Tatin yapmak geldi. Elimdeki tarifler biraz fazla detayli geldigi icin bu tatliyi simdiye kadar kendim hic yapmamistim. Acaba bu isin kolayi var midir diye gecti aklimdan; gercekten de varmis. Internetten buldugum ilk kolay Tart Tatin tarifini uygulayinca bu sonucu aldim. Malzememiz yetmeyince yanina dondurma yapamadik ama krem santi ile ilik ilik yenince de guzel oldu. Yalniz resim cekme asamasina geldigimizde artik hava iyice kararmis oldugundan resimleri icerde flasla cekmek zorunda kaldim. Gerci daha once bitirmis olsam da kar etmeyecekti, cunku bugun burada devamli siddetli yagmur yagdi ve hava hep karanlikti. Yarin kalan birkac parcanin daha iyi resimlerini cekmege calisacagim. Hepinize aydinlik gunler dilegiyle...


  • 6 adet pisirmeye uygun cins iri elma
  • 2 yemek kasigi limon suyu
  • 6 yemek kasigi seker
  • 4 yemek kasigi tereyag
  • Daire seklinde acilmis milfoy hamuru
Elmalarinizi soyun, dorde bolup cekirdek yataklarini cikarin. Uzerlerine limon suyunu ve sekerin iki kasigini serpip karistirin. Elmalari biraz boyle beklettikten sonra yine karistirarak uzerlerindeki sekerin tamamen erimesini saglayin. Tereyagini firina girebilen buyukce bir tavanin icinde eritin. Kalan 4 kasik sekerinizi eriyen tereyaginin uzerine serpin. Kisik ateste sekeriniz erir erimez tavanin altini kapatin. Elmalarinizi tavanin icine mumkun oldugunca birbirine yakin sekilde yerlestirin. Ilk basta cok s1k1sik da gorunse muhim degil, cinku pistikce biraz daha kuculuyorlar. Tekrar tavanin altini acin, orta harli ateste 20-25 dakika elmalarin altindaki surup iyice karamellesip koyulasincaya kadar pisirin. Atesten alip birkac dakika sogumasina izin verdikten sonra, elmalarin capindan biraz genisce kestiginiz milfoy dairesini elmalarin uzerine yerlestirin. Tavayi onceden 200Cye isitilmis firininiza koyup 20-25 dakika milfoy hamurunun ustu kizarincaya kadar pisirin. Firindan cikinca dikkatlice servis tabaginiza ters cevirin. Yaninda dondurma ya da krem santi ile ilikken servis yapin.


6 Comments:

Blogger Dilek... said...

Basarili bir calisma daha... her zamanki gibi! Olayin muhabbet boyutuna katkida bulunmak adina, tart tatin isminin (sozde) hikayesini anlatayim:

Soyadlari Tatin (Taten diye okunur) olan dalgin mi dalgin iki kiz kardes varmis. Gunun birinde elmali tart yapmaya karar vermisler. Dalgin dedik ya... once elmalari dizmisler tart kalibina, hamuru ise ustune koymuslar. Tart Tatin boylece olmus...

Herkese sevgiler.

Not: Zinnur, milfoy hamuru var mi ABD'de, ben hic rastlamadim da (gerci aramista sayilmam). Ne diye satiliyor?

10/12/2005 10:35:00 PM  
Blogger Sibel said...

Eline sağlık Zinnur! İlginç bir öyküsü varmış gerçekten:) Hatalardan da güzel sonuçlar çıkabiliyor demek ki. Dün Aslı da (Zeytin Ağacı) mayayı hamurunu yoğurup uyuyakalan bir fırıncının bulduğunu yazmıştı. Bizim hatalarımızdan da hep böyle güzel sonuçlar çıksa keşke:))

10/12/2005 11:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek... Pepperidge Farm markasi altinda supermarketin Frozen Food kisminda bulabilirsin. Puff Pastry Sheets diye geciyor, bir de ici doldurmalik bicimde kesilmis satilani var galiba.

Tart Taten'in ilginc hikayesi icin de tesekkurler.

10/13/2005 08:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sagolasin Sibel. Hatalar konusundaki dilegine ben de katiliyorum, benim dalginligimin sonucu dibi tutmus bir yemek ya da cifte kavrulmus kurabiyeler oluyor genellikle :(

10/13/2005 08:23:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum ilk önce ellerine saglik diyeyim ne kadar nefis bir Tart tatin ortaya cikartigin sitene girer girmez belli oluyor inanki insani resimden bile istahlandiriyor.

10/14/2005 04:18:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ozgul, cok tesekkur ederim. Aslinda cok fotojenik bir tatli degil ama senin begenmen beni cok mutlu etti. :)

Sevgili Olsai, benim yaptigim basitlestirilmis sekliydi. Yoksa senin yapamadigini soyledigin bir tatliyi yapabilecegimi dusunemiyorum bile.

sevgiler,

10/14/2005 08:50:00 PM  

Post a Comment

<< Home