Saturday, October 08, 2005

Kahve ve Pikanli Tort


Gec de olsa hepinize hayirli Ramazanlar dileyerek baslayayim yazima. Gectigimiz gunlerde bloglari gezerken Ramazan hakkinda yazilan guzel yazilari ve Ramazan tariflerini zevkle okudum. Ve ister istemez Ramazanin kendi hayatimizdaki onemini dusundurdu bu okuduklarim bana. Gecen yil o zaman 13 yasinda olan buyuk kizima Ramazanin onun icin en guzel yanini sordugumda, kalabalik bir sofrada orucunu acan insanlarin neseyle yemek yediklerini gormek oldugunu soylemisti. "Oruc acmak" filan gibi bir cevap beklerken bu cevap dogrusu sasirtmisti beni, fakat bir o kadar da hosuma gitmisti. Demek ki maddi doygunluklar Ramazan'da manevi olanlara birakabiliyor yerlerini.

Bircogunuzun evindeki tatli Ramazan telasindan biz de nasibimizi aldik. Gecen Cumartesi iftarimiz vardi. Bizim icin 120 kisilik bir misafir topluluguna yemek hazirlamak demekti bu. Tabii hersey biraz telasli oldu. Bu arada tatlimizin kalipta iken resimlerini cekebildim ancak. Servis sirasinda ya da sonrasinda resim cekmek mumkun olmadi. Cikolatali, pikan cevizli ve ustu kahve glazurlu bir tort idi tatlimiz. Glazurun uzerine beyaz cikolata ile orumcek agi deseni yaptik Zeynep'le. Yogun cikolatali bir tatli oldugundan ince dilimler halinde servis yaptik. Tarif Alice Medrich'in Cocolat kitabindan...
  • 170 gm kucuk parcalara kesilmis cikolata (tercihan aci)
  • 170 gm yumusak tereyag ( Ben yanlislikla 113 gm kullandim ve sonuc hic de fena olmadi.)
  • Aki ve sarisi ayrilmis 4 yumurta
  • 3/4 bardak seker
  • 1 bardak ince cekilmis pikan veya ceviz
  • 2 yemek kasigi un
  • Fiskeyle tuz (ya da bulunabilirse cream of tartar)
  • Kahveli Glazur (tarifi asagida)
  • Eger ustunu suslemek isterseniz 20 gm kadar erimis beyaz cikolata
  • Kenarlari suslemek icin 1/2 bardak iri cekilmis pikan veya ceviz
Firininizi 175Cye isitin. 23 cmlik kelepceli kalibinizin altina pisirme kagidindan ayni capli daireyi doseyin. Uzerini hafifce yaglayin. Cikolata parcaciklari ve tereyagini beraberce eritin. (Ben Mari usulu ya da mikrodalgada olabilir.) Sekerin 1/2 bardagiyla yumurta sarilarini orta boyda bir kaba alin ve karisim yogunlasip rengi acilincaya kadar cirpin. Sonra buna cekilmis cevizinizi, artik biraz ilinmis olan cikolatanizi ve 2 kasik unu ilave edin. Malzemeler butunlesinceye kadar cirpin. Mikserinizin cirpicisini guzelce yikayip yagdan arindirdiktan sonra, onceden ayirmis oldugunuz yumurta aklarini tuzla beraber yumusak tepecikler olusuncaya kadar orta hizda cirpin. Mikserinizin hizini arttirin, kalan 1/4 bardak sekeri azar azar yumurta aklarina katarak sert tepecikler olusmaya baslayincaya kadar cirpmaya devam edin. Cikolatali karisiminiza bunun 1/4unu (dortte birini) ilave edip karistirin. (Eger bu arada cikolatali karisim cok koyulastiysa, kabinizi icinde su kaynayan bir tencerenin ustune oturtup karistirarak biraz yumusamasini saglayabilirsiniz.) Sonra kalan yumurta aklarini da katip, genis agizli bir kasikla karistirarak cikolatali karisima yedirin. Mumkun oldugunca az karistirarak tamamen homojen hale getirdiginiz karisimi hazirladiginiz kaliba dokun ve uzerini kasikla duzleyin. 40-45 dakika kadar pisirin. Firindan alirken kenarlar pismis, ortasi ise ne sulu, ne de tam pismis olmali. Tortunuzu kalibinda sogutun. Bu arada firindan ciktiginda yukselmis olan ustu kabuk halinde catlayabilir ve ortasi cokebilir. Bunlar normal. Icinde kabartma tozu olmadigindan tort normal bir kek gibi davranmayacaktir. Soguduktan sora kalibinizdan cikarin ve servis tabagina ya da ayni capta daire seklinde kesilmis mukavvaya tersyuz edin. Alttaki yagli kagidi dikkatlice siyirin. Elinizle kenarlardan bastirarak tortunuzu duzleyin. (Tortunuz pek yuksek olmayacak ama yogun cikolatali bir tatli oldugu icin bu yukseklik hele ustu glazurlenince gayet yeterli oluyor.) Kahveli glazuru tortun ortasina dokun, Tortunuzu saga sola egerek glazurun tortun ustune duzgun sekilde yayilmasini saglayin, birakin fazlaliklar kenarlardan aksin. Glazuru tortun kenarlarina bir bicak yardimiyla surebilirsiniz, fakat ustune bicak degdirmeden bu anlattigim yontemle yayabilirseniz en puruzsuz goruntuyu elde edeceksiniz. Glazur henuz akiskenken tortun ustune erittiginiz beyaz cikolatayla istediginiz deseni yapabilirsiniz. Biz bir spiral cizip, sonra kurdan yardimiyla orumcek agina benzeyen bu deseni elde ettik. Ama kurdanla glazur ve cikolatayi rastgele karistirmak bile cok guzel bir goruntu veriyor. Tek dikkat edilecek olan bu is yapilirken glazurun de beyaz cikolatanin da henuz sertlesmemis olmasi. Tortunuzun kenarlarini isterseniz hafifce kavrulmus ceviz ya da pikan kiriklari ile susleyebilirsiniz. Ben kahve icmiyorum ama eminim ki bu tatli bir bardak kahvenin yanina cok yakisacaktir.

Kahveli Glazur

Bu tarifdeki miktarlarda yaptigimda glazur hep artiyor. Yaridan biraz fazlasi benim 23cm lik tortuma pekala yetiyor ama artani dondurulabilir, baska bir tatlida kullanilabilir, ya da ev ahalinizde cikolatakolikler varsa kasiklanabilir bile... Isi biter bitmez hemen ortadan kaldirmak sart yani. Ben sut cikolatasi yerine elimin altinda olan damla cikolata ile yapip iyi bir sonuc elde ettim ama Alice Medrich'e gore kahvenin keskinligini almak icin sut cikolatasi ile yapilmasi daha iyi olurmus.
  • 283 gm kucuk parcalara kesilmis sutlu cikolata
  • 3/4 bardak cig krema
  • 1 yemek kasigi bal
  • Bir kasik sicak suda eritilmis 1 yemek kasigi arti 1 tatli kasigi Nescafe
Krema ve bali birlikte kaynama noktasina getirin. Kahveyi katip karistirin. Altini kapatip cikolatanizi ekleyin. Karistirarak cikolatanin tamamen erimesini saglayin. Glazurunuzu 38Cde tortunuzu kaplamak icin kullanin. Isisini olcme imkaniniz yoksa, hala sivi olmakla beraber tortun ustunden akip gitmeyecek kadar koyulasmasini bekleyip oyle kullanabilirsiniz.

18 Comments:

Blogger Burcu ÜNAL said...

ellerine sağlık zinnur,
yine süper bir tatlı yapmışsın,
görüntü harika ama tarifi okudum tadıda harikadır..
hem 120 kişiye yapıldığı düşünülürse gerçekten çok başarılısınız..

iyi ramazanlar, sevgiler..

10/09/2005 04:22:00 PM  
Blogger elcinin_mutfagi said...

Zinnur abla cok güzel görünüyorlar ellerine saglik..bu kadar insana hazirlik yapmak hicte kolay degildir ki birde bir tatliyi kac porsiyonluk yapmisin vallahi süper.verdigin örümcek deseni de ayri bir güzel görünüyor baya bir inceledim resimleri:)

Size de ailecek hayirli ramazanlar..

10/09/2005 11:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
cok iyi bir is cikarmissiniz! Pastan benim gibi kahve ve cikolata sever icin süper görünüyor:) Keske biz de sizinle acsaydik orucumuzu;)

10/10/2005 01:37:00 AM  
Blogger Sibel said...

Zinnur ellerine sağlık, çok uğraşmışsın ama değmiş gerçekten. Çok güzel bir tatlı bu, bir fincan kahveyle birlikte hayal ettim doğrusu!
(120 kişi mi? Takdir ettim seni! Bırr.. :)

10/10/2005 02:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Pastaci ve Hatice, tesekkurler.

Elcin'cigim, sana da tesekkurler ve hayirli Ramazanlar.

Sevgili Dilek, guzel bir fantazi bu :) Butun blogcu arkadaslari bir masada dusunmek icimi isitti simdi.

Sevgili Sibel,aslinda fazla vakit almadi. Ince dilimlerle servis edilince 8 tanesi yetti. Her defasinda tarifi 4 le carptim ve 2 defada 120 kisilik tatli hazirdi. Cok ugrasilmis goruntusu veren kolay tatlilar her zaman favorim ;) Sayinin fazlaligina gelince, yardim her zaman geliyor kuskusuz. Yorucu olmadi diyemem, ama artik Ramazanin sonuna kadar hemen her gece davetli oldugumuz icin dinlenmege bol bol vaktim var. :)

Hepinize sevgiler

10/10/2005 03:14:00 AM  
Blogger L1 said...

ellerine sağlık zinnur,süper gözüküyor,eve gidip hemen denemek geldi içimden,aslında 120 kişilik iftar yemeğinde başka neler yaptığını da çok merak ettim :)iyi ramazanlar.

10/10/2005 04:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ellerine saglik zinnurcum pastalarin harika görünüyor,anlamadigim tarifte iki yemek kasigi un yaziyordu.Ama pastanin yapilisindada 1/4 un yaziyor anlamiyorum ? Sevgilerimle

10/10/2005 12:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Elvan, tesekkurler. Bu tatli Portakal Agacinda yayinlanan ve cok begenilen Cikolatali Fransiz Kekine cok benziyor. Onu deneyip begendiysen eminim bunu da seversin. Iftarda yayla corbasi, lahana ve yaprak sarma, cerkes tavugu, cacik, brokoli-karnabahar salatasi, patlican kebabi, pilav, karisik yesil salata, iftariyelikler vardi, bir de meyva ve tatli. Bunlarin bir kismini arkadasim Cahide yapti ve onun disinda yardim edenimiz de epeydi.

Sevgili Anonymous, aslinda ben 1/4unu derken (bir bolu dordunu) dortte birini demek istemistim. Un degil yumurta aki kopugu miktari belirtmek icin kullanmistim o ifadeyi ama yaniltici olabilecegini gorunce yanina parantez icinde yaziyla ekleyecegim simdi. Dikkatimi cektigin icin tesekkur ederim.

10/10/2005 12:50:00 PM  
Blogger ZeYNeP said...

Merhaba,
eline saglik goruntusu cok hos, tadida oyledir eminim, ama 120 kisilik misafiri nerede agirladiniz, cok merak ettim, ayni anda iftar acan 120 kisi gormedim ben bu ulkede, yanlis anlama beni,
o kadar insani doyurmak epey emekli is,allah kabul etsin
Zeynep

10/10/2005 06:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Zeynep,
Bizim evin oldukca sansli bir konumu var: hemen yanimizda cocuklarin okulu, karsimizda ise bir cami... Ramazanlarda camide her aksam iftar olur. Bu iftarlari cemaatten aileler yapar. Yardimlasma da olur elbette. Yani bazen 2 aile bir iftari paylasir. Yillardir gide gele caminin cemaati de ailemiz gibi oldu desem yeridir.Iste bizim iftar da burada oldu. Biz her yil Ramazanda bir defa iftar yapar, butun arkadaslarimizi orda agirlar, Ramazanin kalaninda da yine orada krallar gibi agirlaniriz. Mesela dun sahane Hint yemekleri yedik, bugun ise Bosnak arkadasimizin yemegi vardi, el acmasi borekleri harikaydi. Yolunuz NY'a duserse sizi de bekleriz :)

10/10/2005 07:02:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur
size inanamiyorum 120 kisi dediniz degil mi?pes vallahi..elinize kolunuza saglik ama miniminnacik bi elestiride bulunsam kizar misiniz...acaba bize ait bir tatli ile iftari tamamlasaniz daha iyi olmaz mi idi?helvalar yada suruplu tatlilar gibi..
DENTISTA

10/11/2005 06:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Haklisin Dentista, tatlimiz biraz alafranga kacti. Hic bahane bulmayip itiraf edeyim, benim suruplu tatlilarla pek aram yok. Ama diger Turk ailelerden biri hemen her iftarlarinda yakindaki Turk mahallesinden tepsiyle baklava alir. Boylece Turk tatlilari da taniniyor ve seviliyor camimiz ahalisince.

10/11/2005 07:31:00 AM  
Blogger Hanife said...

Ellerine saglik Zinnur, Allah kabul etsin iftarinizi. Ben de arkadaslara katiliyor, tebrik ediyorum seni, 120 kisilik tatli, bayagi zor olsa gerek:))
Goruntu herzamanki gibi harika.

10/11/2005 04:03:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Hanife. 120 kisilik ama yapimi pek zor degil aslinda. Ya da cok kereler yaptigim icin bana zor gelmiyor, bilemiyorum. Bir de ufak porsiyonlarla servis yapildigi icin bereketli bir tatli, tavsiye ederim.

10/11/2005 09:06:00 PM  
Blogger tugce:-) said...

merhaba zinnur,
siteni az önce keşfettim ve huşu içinde kaldım diyebilirm. bunlar ne muhteşem tarifler böyle! ben bunları yapmaktan kendiminkileri yapamıycam sanırım. siteni hemen benim sitedeki linklere ekliyorum. gerçekten ellerine sağlık. çok keyifli pastalar...

10/18/2005 12:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tugce, begendıgıne cok sevındım. Blogun hayırlı olsun. Lınk ıcın de tesekkurler.

10/19/2005 04:44:00 AM  
Blogger bosluk said...

Elinize sağlık, mükemmel bir tarif. pkan cevizini nerede bulabileceğimi biliyor musunuz? ben normal cevizle denedim, ama pikan cevizi ayrı bir tat veriyormus. teşekkürler..

9/07/2009 09:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seren5, pikan benim yasadigim ulkede (ABD) her yerde rahatlikla bulunabiliyor ama TR'de veya baska ulkelerde nasil temin edilir ben de bilmiyorum. Orada yasayanlara sormak daha uygun olabilir.
Sevgiler.

9/07/2009 09:53:00 AM  

Post a Comment

<< Home