Friday, October 21, 2005

Cikolata ve Kestaneli Trufler


Kakao orani yuksek cikolatanin --tabii makul miktarlarda yendigi takdirde-- sagliga faydali oldugu artik biliniyor. Bunu ogrendim ogreneli, cikolatayi daha da sever oldum. Bloglararasi bir tatli etkinligi olan SHF'nin bu ayki konusu iste cikolatanin bu acimsi cinsiydi. Cikolata haricinde cok az malzemesi olan, yapimi kolay bir tatli oldugundan ve bir de cikolataseverlerin asina olduklari o cikolata acligini bir lokmada daha tesirli sekilde dindirebilecek baska tatli bilmedigimden bu trufleri yapmaya karar verdim. Bu arada bunlara Turkiye'de truf dendigini gecenlerde Lezzetin Izinde'de okuyup ogrenmis olmasam bu yazinin "Cikolata ve Kestaneli Toplar" gibi ilginc bir basligi olacakti. Tarifin kestanesiz orijinali Alice Medrich'in Cocolat kitabindan... Eger kestane pureniz yoksa koymayip sadece cikolatali truf yapabilirsiniz. Trufleri sekillendirip kakaoya bulamadan buzlukta uzun sure saklamak mumkun. Arzu ederseniz, kakao yerine erimis cikolata, ince cekilmis findik ya da hindistan cevizi kullanilabilirsiniz. Ic malzemesini ayni tutup, truflerin disini farkli sekilde kaplayarak cok s1k gorunuslu bir tatli tabagi hazirlanabilir.



Arkadaslar, asagida onceden 85 oz diye gecen miktar 85 gm olacakti. Simdi duzelttim. Eger malzemeler arasinda Amerikan olcusu gorurseniz mutlaka hata yapmisim demektir. Ya cevirmeyi unutmusumdur, ya da birimi yanlis yazmisimdir. Hata icin ozur dilerim, ozellikle de senden Burcu.
  • 225 gm kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 1/4 bardak su
  • 85 gm kucuk parcalara kesilmis tereyag
  • 1 yumurta sarisi
  • 3 yemek kasigi kestane puresi
  • 1/2 bardak sekersiz kakao
Cikolata parcaciklari, tereyag ve suyu kisik ateste devamli karistirarak eritin. Atesten alip yumurta sarisini erimis cikolataya karistirin. Kestane puresini de ekleyin, mumkun oldugunca az karistirarak butunlestirin. Dortgen bir kek kalibinin icini strecle kaplayin ve truf malzemenizi icine dokun. Buzdolabinda sertlesinceye kadar bekletin. Kaliptan cikarip streci acin. 2 cmlik kuplere kesin. Oda sicakliginda biraz yumusadiktan sonra kuplerinizi yapismasin diye kakaoya buladiginiz elinizde kabaca yuvarlayin. (Biraz yamru yumru olmalarinda hic bir zarar yok, hatta bence boylesi daha hos duruyor.) Sonra kakaoya (ya da arzu ettiginiz baska bir malzemeye) bulayin. Kucuk kagit mufin kaplarinda servis edebileceginiz gibi ustuste koyarak bir truf tepecigi de olusturabilirsiniz. Truflerinizi buzdolabinda ustu kapali bir kapta 10 gun saklayabilirsiniz. Yenmeden 1/2 saat once buzdolabindan cikarirsaniz, lezzetlerinin doruguna ulasiyor ve adeta agizda eriyorlar.


32 Comments:

Blogger Dilek... said...

Bayilirim cikolatali trufe. Gercekten tek lokmalik yogunlastirilmis bir mutluluk.

Amerika (veya baska ulkelerde) ne zaman nasil tuketilir bilmiyorum ama Fransa'da yilbasi klasigidir. Noel ve yilbasi doneminde cokca satilir ve tuketilir. Bizim bayram cikolatamiz gibi.

Adina gelince, fransica Truffe (truf diye okunur), ingilizce Truffle denilen bir mantar'a cesidine inanilmaz benzedigi icin bunlara cikolatali truf deniliyor. O cins mantara Turkce'de ne dendigini bilmiyorum.

Mantar olan truf yeraltinda buyuyen bir mantar turudur, belli bir agac turunun koklerinde. Ilginc olan, bu mantar truf'te bir yilbasi klasigidir. Oldukca pahalidir. Belki o yuzden sadece ozel gunlerde kullaniliyordur.

Ilginc, degil mi?

10/21/2005 07:41:00 PM  
Blogger Doruk said...

Tesadüfün böylesi, eve gelirken iki paket bitter çikolata aldım, belki birşey yaparım diye. Sabah bir bakıyorum tarifin karşımda. Bu haftasonu senin trufleri ve Fethiye'nin festane şekerlerini deneyeceğim. Bakalım nasıl olacaklar. Ellerine sağlık.

10/22/2005 12:00:00 AM  
Blogger tugce:-) said...

truffle denemeyi çok uzun zamandır istiyordum, evde tarfii de vardı bir yerde ama bulabileceğimden emin değildim. hatta bugün düşünüyordum tarifi bulsam da bayram için yapsam diye... ne şans. ve kestane dayanamadığım bir lezzettir. artık senin tarifi denemek şart oldu :)

10/22/2005 06:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

yurdaer, Konyali Serife Hanim guzel demis de, 6 ay trufle, pastayla oruc biraz zorlar insani gibi geliyor. :) Ne dersin?

dilek... Bilgiler yine makbule gecti. Sen bu bilgileri verdikce keske asil posta yazmis olaydim diye dusunuyorum. Umarim bircok kisi burda da okuyordur.

Su mantar olan trufun yagini almistim gecmis yillardan birinde. Agir bir kokusu vardi, yag mi eskiydi yoksa truf mu oyle bilemedim. Kendisini tatmak firsatim olmadi ama hala merak ediyorum digrusu.

10/22/2005 08:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, umarim yapinca begenirsin. Bir kere daha hatirlatayim, benim bardak dedigim Amerikan Cup olcusu, 225 ml filan su aliyor, yani Turk bardaklarindan daha buyuk gibi. Eger varsa, trufleri ince cekilmis antep fistigina bulamayi da tavsiye ederim. Cikolata ve antep fistigi cok yakisiyor. Festane sekerinden da katilabilir ic malzemesine belki.

Tugce, bayram icin yapmak iyi fikir bayram cikolatasi yerine. Hem el emegi, hem cok lezzetli oluyorlar. Yazdikca aklima fikirler geliyor, ortasina findik fistik da konabilir her trufun belki. Denemelerinizden haberdar ederseniz sevinirim.

10/22/2005 08:28:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Her bitter çikolata Bizim Pastane'de sözü geçen kakao oranı yüksek çikolata demek değil tabii. Benim İstanbul'da bulabildiğim Lindt %85 oranda bitter sadece G-Mall'da satılıyor. Girin, hemen solunuzda, karmakarışık şeyler satan ve adını şimdi hatırlayamadığım bir mağazada.

10/22/2005 10:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Oya, o kadar bitterini burda da bulmak zor. Internetten ismarlamak en kolay yolu. Ama sanirim boylesini kendi basina yemek de herkesin yapabilecegi bir sey degil zaten:)

10/22/2005 06:17:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcu, ben de cikolata ve kestaneyi cok yakistiriyorum birbirine.

Ipek, aslinda saglik acisindan riskli bir sey zaten. Hele TR'de Avian gribinin goruldugu gunlerde ben bu tarifi yazmakla dusuncesizlik ettim galiba. Yumurta tahminimce truf malzemesini birarada tutmaya yariyor. Internette soyle bir dolastim, yumurtasiz cikolatali truf tarifleri var. Yumurta yerine fistik ezmesi ya da biskuvi kirigi gibi malzemeler kullanmislar. Ilk firsatta deneyip Bizim Pastaneye koyacagim.

10/22/2005 06:26:00 PM  
Blogger ZeYNeP said...

Bayram icin guzel secenek, kestanesi puresi yerine, Fethiye'nin Fastane sekerindeki fasulyeden denesem nasil olur diye merak ettim simdi...
Denersem haber verecegim, eline saglik.

Zeynep

10/23/2005 03:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba,

Yaptığın her şey gibi bunlardan muhteşem olmuş.
Bende Oya hanım gibi bayram için yapmayı düşünüyorum.Bu ölçüden yaklaşık ne kadar Truf çıkıyor ?

10/24/2005 12:09:00 AM  
Blogger Doruk said...

Yaptım trufleri. Şimdi de sorularım geliyor. 85 oz 2400 gr ediyormuş interneten öğrendiğime göre. Yani 2400 gr tereyağ mı koyuluyor. Benim gözüm korktu ve 240 gr. koydum. Gerisini aynı dediğin gibi yaptım. Buzdolabında Fethiye'nin fastaneleri ile birlikte tadılmayı bekliyorlar. Ben de akşamı tabii. Bakalım nasıl olacak.
Annoya'nın sözünü ettiği bitter çikolatalardan BP benzin istasyonlarında da satılıyor. Garip ama gerçek.

10/24/2005 01:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, nasil ozur dileyeyim senden? 85 gm olacakti. Turk olculerine cevirdikten sonra gm yazmak yerine yanlislikla oz birakmisim !!! (Simdi duzeltiyorum) Yani senin truflerde hemen hemen 3 kat fazla tereyag var. Iyi ki az koymussun. Tadini cok kotu etkiler mi bilmiyorum ama kolestrollerun firlayacagi kesin. Soyle bir onerim var sana. Kakaoya bulamadiysan (buladiysan da olur) truflerini al, ben mari usuluyle yavas yavas erit. Iclerinde o kadar tereyag olduguna gore sanirim kolayca yapabilirsin bu isi. Bir tarafta da cikolata erit ve ikisini halledip bastan al olayi. Bir defada o kadar truf istemez dersen, elindekinin ucte biriyle yap bu islemi. Kalanini dondurucuya at, bir defaki sefere yaparsin. Ne diyeyim, bir sonraki iletide de yazdim ya, dikkatsizim. Kusura bakma ne olur?

10/24/2005 01:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, dedigimi yaparsan cikolata ile birlikte yumurta sarisini de arttirmak gerekebilir. Hatirlatayim dedim. Vallahi cok mahcubum :(

Arkadaslar, yazdiklarim arasinda size garip gelen olculer oldugunda aman yapmadan sorun. Our Patisserie'de ayni tarifin Ingilizcesi oluyor. Oradan da miktarlari kontrol edebilirsiniz.

10/24/2005 01:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeynep, festane sekeri ile de pekala olur. Burada cikolata ve azuki fasulyesi puresinden yapilan sahane Japon tatlilari yedik. Orucsuzken yaparsan seker durumunu tadarak gerekirse ayarlayabilirsin.zz

10/24/2005 01:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilufer, ben yarim olcu yaptim, tabak icindeki trufleri sayinca gordum ki 14 tane cikmis. Yani verilen olculerden 28-30 tane cikar. Tarifte duzeltme yapiyorum, aman miktarlari onceden aldiysan degistir.

10/24/2005 01:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur çok güzel olmuşlar. Ben fazla yoğun çikolata tadını sevmiyorum ama sütlü çikolata ile de olur sanırım. Ellerine sağlık.

10/24/2005 02:33:00 AM  
Blogger Doruk said...

Üzülme Zinnur'cuğum, olur böyle şeyler. Dediğin gibi yapar, düzeltirim durumu, merak etme sen. Daha iyi, buzlukta hazır truf malzemem olacak.

10/24/2005 02:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hatice, sutlu cikolata ile de olur tabii ki. Aci cikolata sevmiyorsan, tahmin ederim ki sekersiz kakaoya bulamak da hosuna gitmeyecek. O zaman cekilmis findik ya da antep fistigi kullanmayi deneyebilirsin disi icin.

Burcu, umarim bundan sonra cok daha dikkatli olmami saglayacak bu seferki dikkatsizligim.

10/24/2005 02:49:00 PM  
Blogger Basak said...

Burcu aceleci olduğu için onun tecrübesinden de faydalanarak ben de en yakın zamanda deneyeceğim bu tarifi. Dilek'in anlattığı gibi "truffe" yani trüf ya da truf bir mantar çeşidine benzediği için böyle adlandırılmış. Türk pastanelerinin bazılarında bu isimle satılıyor. Senin bulduğun isim daha güzelmiş ama!
Ben de ne zamandır evde denemeyi düşünüyordum. Çok çok teşekkürler bu tarif için Zinnur.
Burcu'ya da teşekkür etmek lazım, hehe... ;)

10/25/2005 12:14:00 PM  
Blogger yEşiL said...

Cikolatali ve kestaneli trufler. Adindan ne kadar leziz seylerin ortaya ciktigi belli oluyor. Bunlar kesinle denencek ilk firsatta. Ellerine saglik!

10/25/2005 03:24:00 PM  
Blogger zinnur said...

Basak, dun Ipek icin yumurtasiz truf alternatifi ararken Portakal Agaci'nda buldum. Bircogumuz cig yumurta tuketmek istemiyoruz. Ben de bir dahaki sefere bu tarifi deneyecegim. Sana da tavsiye edeyim dedim.

Gulsen, ben de ilk firsatta su Mozart'lari denemek istiyorum. Belki gormussundur, Delicious days'de cok guzel bir tarifi vardi. Diger ilham kaynagim ise senin Nar-YE icin yaptigin badem ezmeli cesitleme olacak.

10/27/2005 03:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bir suru laf etmis ama esas yazmak istedigimi unutmusum, hepinize yorumlariniz ve ilginiz icin tesekkurler.:)

10/27/2005 03:19:00 AM  
Blogger Doruk said...

Zinnur, annem bayıldı truflere yani versem hepsini yiyecekti. o herşeyi kolay kolay beğenmez de bir kez daha teşekkür edeyim dedim.

10/28/2005 02:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ne kadar ince dusuncelisin Burcu'cugum, yorumun icin tesekkur ederim. Cok sevindim anneciginin begenmesine.

10/28/2005 03:53:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur merhaba, bugun fastaneli truf denemem oldu, bence ve (butun tadanlarca) guzel oldu. Benim yaptigim biraz yanlislikla oldugu icin senin verdigin tariften biraz daha farkli. Daha fazla fastane (alias kesthane) daha az cikolatali oldu. Zeytin Dali'na koydum resmini ve detaylari.

Iyi bayramlar!

11/03/2005 11:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dilek'cigim, sana da iyi bayramlar. Hemen bloguna gidip yerinde incelememi yaptim. Pek guzel olmus festaneli truflerin. Afiyet olsun. Festane sekerini ben daha deneyemedim ama Dilekce ve Gelincik Tarlasinda beyaz cikolatalisi denendi gectigimiz gunlerde. Dunyanin dort bir yaninda ayni seyleri yapiyor olmamiz bana cok hos geliyor :) Bu vesileyle festane sekeri tarifini bizimle paylasan Fethiye'ye de kocaman bir tesekkur burdan!

11/03/2005 07:26:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba
Tarifte bahsettiginiz aci cikolata acaba " dark cikolata mi ?
Tesekkur ederim.

1/28/2007 09:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Anonymous, bu tarifte dark a yakin bir cikolata kullanmistim, burda bittersweet denen cinsten.
Sevgiler,

1/28/2007 10:00:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım,ölçüleri yarıya indirerek, ve birazda kendi damak zevkime göre değiştirerek trufleri denedim bu gün.Çok güzel oldular.Çok yoğun acı çikolatayı pek sevmediğimden, kestane püresi oranını fazla tuttum ben.Birde, yine sizin sayenizde edindiğim bir alışkanlıkla, daha önce dondurucuya kaldırdığım kakaolu pandispanya kırıntılarını ekledim.Tada olumsuz bir etkisi olurmu bilmem ama, yumurtayı da çikolata eridikten sonra, henüz ateşten almadan ekledim ve biraz ocak üzerinde karıştırdım.Üzerlerini de kakao yerine, çikolatalı ganaj ile kapladım.Bir güzel tarifim daha oldu sayenizde.Yine bir soru eklemeden edemeyeceğim ama:) Bu 225ml lık bardak ölçüsü tüm tarifleriniz için geçerli mi? Geçenlerde denediğim kestaneli rulonun ganajını yaparken, kremayı 200ml lık bardak ile eklemiştim ve oldukça koyu olmuştu,tekrar krema ilave etmiştim ben de.
Sevgilerimle..

1/09/2008 02:00:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım,bloğunuzu gezdikçe,bardak olarak bahsettiğiniz ölçülerin, 140 ml'lık amerikan cup ölçüsüne denk geldiğini, ve bunun tüm tariflerinizde geçerli olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım:) Sizi gereksiz bir soruyla meşgul etmiş olmamak için,belirtmek istedim.
Sevgiler.

2/03/2008 02:54:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba. Truf yarifinizi denedim çok güzel ancak kakaoya buladığımızda çok acı bir tat vermiyor mu? Benim denediklerimde öyle oldu. Bu yüzden hepsinde hindistan cevizi kullandım. Acaba kakaoya biraz pudra şekeri mi eklesem? Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler...

3/16/2008 02:56:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:25:00 AM  

Post a Comment

<< Home