Sunday, September 25, 2005

Portakalli Cikolatali Cheesecake



Siz de biktiniz artik cheesecake'imlerden, degil mi? Soz veriyorum, bu uzun bir sure icin son cheesecake tarifi olacak. Aslinda inanin ben cheesecake seven, daha dogrusu yiyebilen biri degilim. Ilk bir iki lokmayi yedikten sonra, kimle paylassam diye saga sola bakar olurum. Ama ricotta peyniri ileyapilan cheesecake'ler krem peynirlilerden cok daha hafif oluyor. Bir de cheesecake yapmak oldukca kolay. Bu nedenle ozellikle kalabaliklara tatli yapilacaksa secimim cheesecake oluyor. Bu hafta sonu da boyle oldu. Bu cheesecakelerden 6 tane yaptim. Size verecegim tarifi ucle carpip iki kerede pisirdim, 100 kisilik tatlim oldu. Pisme suresiyle hersey 2.5 saatte bitti, fena mi? Turkiye'de olanlariniz ricotta yerine ne kullanabilirsiniz diye arastirmak icin Cook's Thesaurus'a baktim. Orda su resmi buldum, ricotta'nin kivami icin gorsel bir ipucu olur diye ekliyorum. Sanirim tatli lor ile denerseniz iyi sonuc alacaksiniz. Resimdeki yogunlugu yakalamak icin gerekirse sut, ya da yogurt ekleyebilirsiniz. Ayrica denemek isterseniz ricotta'yi evde yapmak hic zor degil. Bunun icin Fethiye'nin tarifini kullanip hem peynir, hem de artiklardan ricotta yaparak bir tasla iki kus vurabilirsiniz.



Taban icin
  • 3/4 bardak un
  • 2 yemek kasigi seker
  • Bir fiske tuz
  • 57 gm soguk, kucuk parcalara kesilmis tereyag
  • 2 yemek kasigi erimis cikolata
Cheesecake icin
  • 680 gm ricotta ya da lor peyniri
  • 1/4 bardak esmer seker
  • 3 yumurta
  • 1 portakalin suyu ve kabugunun ince rendesi
  • 1 caykasigi portakal cicegi suyu (rayihasi fazla gelirse azaltilabilir, ya da hic konmayabilir.)
  • 2/3 bardak cig krema
  • 198 gm kucuk parcalara kesilmis cikolata
Ustu icin
  • 85 gm kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 1/2 bardak cig krema
  • Arzu edilirse cikolata rendesi ya da bukleleri
Firininizi 175Cye isitin. Tabani hazirlamak icin, un, seker ve tuzu karistirin. Tereyag parcaciklarini bir catal yardimiyla unlu karisimla birlikte ezin. Homojen kucuk puturlu bir karisim elde ettiginizde erimis cikolatayi ekleyin ve iyice karistirarak taban hamurunuzu olusturun. (Esas aldigim tarifte kasikla karistirmaktan bahsediyordu ama homojen cikolatali bir hamur elde etmek icin benim ellerimle epey ugrasmam gerekti.) Hamurunuzu kelepceli kalibinizin tabanina ellerinizle bastirarak yayin.

Cheesecake'i hazirlamak icin, peynirinizi, esmer sekeri, yumurtalari, portakal kabugu rendesi ve suyunu, arzu ederseniz portakal cicegi esansini karistirip, butunlesinceye kadar cirpin. Bir tencerede cig kremayi kaynama noktasina getirin, altini kapatip, cikolata parcaciklarini ekleyin. Devamli karistirarak cikolatanin tamamen erimesini saglayin. Bunu peynirli karisima ekleyip, hersey karisincaya kadar yine cirpin. Kelepceli kalibiniza bosaltip bir saat kadar, ya da cheesecake'in kenarlari tutuncaya kadar pisirin. Bu asamada ortasinin tamamen pismeyip hala biraz yumusak olmasi lazim.

Cheesecake soguduktan sonra, susleme icin ayrilan kremayi isitin, icine cikolata parcaciklarini ekleyip, ayni cheesecake icin yaptiginiz gibi, erimelerini saglayin. Biraz soguyup koyulastiktan sonra, cheesecake'inizin uzerine dokun. Daha sonra arzu ederseniz, cikolata rendesi ya da bukleleriyle susleyebilirsiniz.

NOTLAR:
  1. Esmer seker diye cevirdim ama Turkiye'deki esmer sekerin bu tarifte kullanilan brown sugar'dan farkli olabilecegini dusunuyorum. Tatliliklari da degisik olabilir. Onun icin sekeri kendinize gore ayarlayabilirsiniz.
  2. Fazla miktarda tatli yaptigim icin pahali kuvertur yerine burda daha ucuz olan damla cikolata kullandim. Buna ragmen cheesecake'ler gayet guzel oldu.
  3. Orijinal Tarif Steven Keller'in The Book of Cheesecakes kitabindan. Yalniz oradaki taban ve susleme farkli.

24 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Merhaba,
Bence devam et ben keyif alıyorum Cheesecake lerini okumaktan Zaten çok severim. Buda çok hoş olmuş ve kolay evet.Yapılacaklara ekledim. Bakalım yapılacaklar ne zaman yapılabilecek ?

Ellerine sağlık,
Figen

9/26/2005 01:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum nefis görünüyor cheesecake'in. Bir de tabanının bisküviden oluşmaması benim için daha cazip kıldı bu tarifi. Neredeyse her elimi attığım cheesecake tarifi bisküvili. Artık bir iftar davetinde akşam çayının yanına güzel bir tatlı olur di mi Ellerine sağlık..

9/26/2005 01:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum 100 kişilik tatlıyı 2,5 saattemi yaptın.Ne diyim ben sana süpersin canım. Ben metenin doğum günü pastasını yapmak için tam 4 saat uğraştım. Ellerine sağlık canım benim

Sevgilerimle
Funda & cankuş Mete'm (24 aylık canım)

9/26/2005 01:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine sağlık, harikasın gerçekten! Ben de kesinlikle bıkmam, sürekli cheesecake yapabilirsin Hımm, portakal da çikolataya çok yakışır bu arada...

9/26/2005 05:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
ellerine saglik! Ve yogunlugun gecmis olsun! Cheesecake'in güzel görünüyor ve ilk resimde cok hos olmus
Quark bulunan yerlerde ricotta yerine quark kullanilabilir diye eklemek istedim. Cheesecake icin tatli lor kullananlari da kiskandigimi belirteyim
dilek

9/26/2005 05:37:00 PM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur merhaba,
şimdi burada olsada şu enfes cheesecake'ten yesim dedim kendi kendime..süper gözüküyor gerçekten..hem çikolatalı hem portakallı..müthiş ikiliiii :)
ellerine sağlık..
sevgiler :))

9/27/2005 02:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Figen, anlastik o zaman. Elimde cheesecake tarifi zaten pek kalmadi ama peynirle yapilan bir kac guzel tatli tarifim var, onlari paylasirim o zaman sizlerle.

Banu'cugum, begendigine sevindim. Asil tarifte biskuvi alti vardi ama ben degistirdim. Cok kisiye yapildigindan kutu kutu biskuvi gerekecekti cunku. Ve iyi de oldu, gercekten daha cok yakisti. Bu arada son yaptigin karamelli pasta muhtesem gorunuyor. Senin de ellerine saglik.

Funda'cigim ve kucuk delikanli Mete'si, cheesecake kolay bir tatli da ondan, herseyi karistiriyorsun oluyor. Tadi zengin oldugu icin kucuk porsiyonlar yetiyor. Bir de ben bir seferde 3 cheesecake'lik malzeme karistirdim, yoksa elcabuklugu pek marifetim degildir yani :) Sen benim arkadasimin kizi icin yaptigim dugun pastalarinda kac saat ugrastigimi gorecektin. Bu arada Mete'cigin o kadar emek verilen pastasinin resmini gormeyi cok isterdim.

Sibel'cigim, benim de cikolataya en yakistirdigim meyvalardan biri portakal. Cikolata bir cok seye yakisiyor ama elmayla hic denememistim, senin elmali cikolatali cheesecake'i denemeye can atiyorum bu nedenle.

Sevgili Dilek, tesekkur ederim. Lor, ricotta ve quark birbirine cok benzeyen peynir turleri anlasilan. Yalniz quark yerine ricotta'nin yogurt ve krema ile karistirilarak kullanilabilecegini okumustum bir yerde. Quark'in daha sulu kivami mi oluyor acaba?

Sevgili Burcu, keske sana bir dilim yollama imkanim olsa. (Gerci simdi bizde de tukendi.)Sen de bana profil resmindeki nefis pastadan bir dilim yollardin, odesirdik. :)

9/27/2005 06:41:00 AM  
Blogger yEşiL said...

Maasallah! 2.5 saat bence bir rekor ayni zamanda. Buraya cok kisa bi süre egtim icin gelen (yaklasik 7 yil önce) bi arkadasim cheesecake hayran kaldigindan dolayi TR'de süzme yogurt ile denedigini ve cok hos oldugunu artik öyle yapacagini anlatmisti bana. Türk yemek dergilerinde cogu kez okudum orada da hep süzme yogurt kullaniyorlar. Bilmem belki öyle bir tarif deniyen olmustur.

Ellerine saglik ve yiyenlerede afiyet olsun :)

9/27/2005 07:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulsen, ben de biraz once Cook's Thesaurus'da ararken quark'in suzme yogurda cok yakin oldugunu ogrendim. Yazdigin cok iyi oldu, denemek isteyecek arkadaslar icin iyi bir alternatif olabilir.

9/27/2005 08:21:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Hayatimda hic cheesecake yapmadim. Ilk kez Almanya'da yemistim ve cok begenmistim (bu arada quark'in ne oldugunu bilen var mi? Soruyorum cunku ev sahibesi parlayan gozlerimizi gorunce, hazir cheescake karisimi verdi bize, quark ile karistirarak hamur tabana dokulerek yapilacak). ABD'ye tasindiktan sonra, buyuk bir hevesle almistik bir gun marketten, her cesitten birer dilim tadimlik bir paket seklinde satiliyordu. Allah'im, ne igrenc birseydi....... Uzun lafin kisasi, Zinnur tarifini gunler sonra okudum (onyargilarimi yenmem gerekti once), acikcasi canim cekti. Eh, tabii, artik benimde kelepceli kalibim var!!! Yarin deniyecegim (su anda evde malzeme yok). Haberdar ederim sonuctan......

9/29/2005 02:14:00 PM  
Blogger Dilek... said...

Ooooops, quark'la ilgili Dilek'ten aciklamar yukarida imis. Gormemisim, mazur gorun...

9/29/2005 02:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek, umarim hayal kirikligina ugramazsiniz.Ayni tatlinin Amerikan malzemeleri Our Patisserie'de var, belki biliyorsundur ama ben yine yazayim dedim. Kelepceli kaliplarini iyi gunlerde kullan. Ben firinin altina sizma riskini ortadan kaldirmak icin ikinci bir tepsinin ustune koyup oyle pisiriyorum cogunlukla.

9/29/2005 06:16:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba, butun bu peynir yazismalari icinde gozden kacirmis olabilirim,ama genelde "cheesecake"lerinde krem peynir geciyor, ne cins krem peynir kullaniyorsun, ricotta kullanmadiginda? Tabii umarim ricottayi buluruz da gerek kalmaz ama, bir marka(philadelphia?)veya urun (labne, vs?)adi verebilirsen sevinirim. Cheesecake'lerinde tabanda biskuvi kullanmaman ayrica guzel, biskuvisiz cheescake tarifi bulmak neredeyse imkansiz gibi, sagol bunlari bizimle paylastigin icin. Bu arada, Cake Bible'im geldi, simdilik okuyorum, cesaretimi toplayabilirsem denemelere de baslayacagim. Tekrar tesekkurler tavsiyelerin icin.

10/27/2005 02:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, TR'de yasamadigim icin bu konuda ben de pek bilgili degilim. Bilenlere danistigimda cevaplar cesitli idi; labne kullanan oldugu gibi krem peynir kullanan da var. Anladigim kadariyla bu biraz zevk meselesi. Onun icin derim ki ikisinden de az malzeme ile deneyip hangisini sevdigine sen karar ver. Ben burda Philadelphia markali olan krem peyniri kullaniyorum ricotta harici cheesecake'ler icin.

Cake Bible'i aldigina sevindim, inan yerinde bir yatirim. Orda da biskuvi kullanmadan yapilan cheesecake tabani tarifi olacak, hem de cikolatasiz. Bir alternatif olabilir. Tarifleri uygulamak konusunda cekinme derim, gordugun gibi anlatimi cok detayli, adeta mutfakta seninle pisiriyormus gibi kitabin yazari.

Yorumun icin tesekkurler.

10/27/2005 03:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur tekrar selam, sorularim boyle parca porcuk geliyor, ama kusura bakma, insan ancak dusundukce goruyor. Misafirlerime yapmak icin bu cheesecake'le Polonya usulu arasinda kararsiz kaldim. Sorum cheesecake'lerinde genelde verdigin bardak olcusu 240ml'lik cup olcusu mudur? Ayrica iki cheesecake arasinda bir secim yaparsan, hangisini secersin sonucun garantisi ve lezzet acisindan diyeyim? Tesekkurler tekrar, selamlar, sevgiler...

11/30/2005 12:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, tabii zevk meselesi ama benim tercihim cikolatalidan yana. Ayrica digeri unlu bir tarif oldugu icin de bire bir uygularsan iyi bir sonuc alamayacagindan cekinirim. Gerci bunun da tabaninda un var ama daha az. Ayrica biskuvi de kullanabilirsin her zaman. Kullandigim olcuye gelince, evet, bardak dedigimde her zaman dedigin olcudeki cup'tan bahsediyorum. Umarim cok iyi bir sonuc alirsin. Eger istersen, malzemeyi azaltip muffin kabinda bir deneme yap, bakalim begenecek misin tadini?

11/30/2005 12:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
tariflerdeki verdiginiz MESELA 1/2 bardak , Amerika da 1/2 cup mi oluyor , ayrica cig krema whipped krema mi burada yani bizim TR de kullandigimiz krem santi . Tahminim dogru mu acaba, bilgi yazarsaniz pek mutlu olacam..
Sevgiler size California 'dan .

1/27/2007 10:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yuksel, tahmin ettiginiz gibi bardak olcusu Amerikan cup ina karsilik geliyor. Turkiye'de kullanilan krem santi toz gibi bir sey galiba, sutle cirpiliyor. Benim cig krema dedigim ise (sonradan sut kremasi demeye basladim ki, sanirim daha dogru) burda whipping cream ya da heavy whipping cream diye kartonlarda satilan sivi krema. Cirpildiginda koyulasiyor.

Bu tarifin Ingilizcesini burda bulabilirsiniz.

Ben de NYdan sevgilerimi yolluyorum size.

1/28/2007 06:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tekrardan merhabalar,

Ben bu cig krema denince marketlerde gordugum 'tup seklinde krema sandim, hani ucuna bastirinca sekilli cikan krema sanmistim. Bugun Lunardiss adli marketten "heavy cream" adi altinda aldim,. dediginiz gibi kutu icinde ama sivi mi degil mi henuz acmadigim icin anlamadim. Uzerinde de bi bilgi goremedim acikcasi. Umarim dogru olanini almisimdir. Ancak bu arada " portakal cicegi suyu : diye sorunca kimse bunu bilemedi markette, sonuc olarak alamadim acaba yerine ne kullanabilirim eger yok kullanmazsam tadinda bir degisiklik yaratir mi acaba ?? bu kadar dtaylica size soruyorum unku bu konuda gercekten ustad olmussunuz yapa yapa:)simdiden cok tesekkur ederim size.

Sevgi ve selamlarimla ,

1/28/2007 08:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

acaba 175 C dedigin Amrikan firin olcusu mu Zinnur .
Saol simdiden

1/28/2007 08:19:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yuksel, merhaba. Sanirim dogru malzemeyi almissin. Kutuyu acinca sutten daha kivamli, cok yagli sut tadinda bir sivi goreceksin. Biraz seker (ve arzu edilirse vanilya) eklenip cirpildiginda koyulasip, bahsettigin basincli tuplerde satilan kremaya benzer bir hal aliyor. Bir de plastiklerde satilan Whipped Topping var. Tad itibariyle benzemekle beraber, bircok katki maddesi iceriyor.

Portakal cicegi suyu daha ziyade Arap marketlerde satiliyor. Oldukca belirgin bir rayihasi var ve bu nedenle az kullanmakta fayda var zaten. Portakal kabugu rendesi ve taze s1k1lmis portakal suyu bu peykeke portakal lezzeti vermek icin gayet yeterli oluyor. Portakal cicegi suyu hic kullanilmasa da olur; ben de cogu zaman koymuyorum zaten.

Sevgiler,

1/28/2007 09:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, hayir, 175C Turk firinlari icin olcu. Amerikan firinlarinda 350 dereceye karsilik geliyor.
Sevgiler,

1/28/2007 09:17:00 PM  
Blogger Devastator Usta said...

elinize sağlık muhteşem!

8/28/2010 02:17:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:17:00 PM  

Post a Comment

<< Home