Monday, August 15, 2005

Seftali Sorbeli ve Bezeli Kubbe Pasta



Seftali-YE icin yapmayi planladigim kubbe pastayi az once tamamladim. Biraz gec kaldiysa da bulundugum yerde hala Agustos'un 15i. Amerika'da Baked Alaska adi ile bilinen bu ustu beze kapli, ici dondurmali derin dondurucu pastalarini denemeyi coktandir istiyordum. Ama beze kisminda kullanilan cig yumurta aklari beni dusunduruyordu. Birkac gun once Pastaci'da pisirilerek yapilan beze tarifini gorunce dogrusu cok sevindim. Internet'te kisa bir arama sonucu bu cesit bezeye Italyan bezesi dendigini ogrendim. Acikcasi yumurta aklarini 70C isiya cikincaya kadar sicak su banyosunun icinde devamli cirparak pisirmek cok vaktimi aldi. (Bu isida bakteriler oluyormus.) Eger isin ucunda zararli olabilecek bir tarif verme endisesi olmasa, nasilsa cig yumurta aklari cig sarilardan daha az tehlikeli diyerek yari yolda birakabilirdim bu isi... Saat tutmadigim icin ne kadar surdugunu su anda soyleyemeyecegim, ama mutfak termometremin 70C yi gosterdigi an cok mutlu bir andi benim icin. Kullandiklari yumurtalarin Salmonella tasimadigina guvenen ve bu zahmete girmeden bezeyi kisa yoldan yapmak isteyenler icin diger beze tarifini de ekleyecegim.

Bu tatli biraz zahmetli ve cok asamali olmakla beraber goruntusu gercekten cok guzel. Ve hazirlama isini birkac gune hatta haftaya yaymak pekala mumkun. Benim aklimda simdi ayni pastayi 2 yerine 3 farkli dondurma cesidi ile denemek var. Mesela disa vanilya, ice cikolata ve onun da icine ahududulu dondurma konarak yapilsa ne guzel olur kimbilir? Altinda da ahududulu sosla... Bir bos zamanimda...



Kek Tabani:
  • 2 1/4 bardak elenmis kek unu
  • 3 cay kasigi kabartma tozu
  • 1 1/4 bardak seker
  • 1 cay kasigi tuz
  • 113 gm yumusamis tereyag
  • 1 bardak sut
  • 2 yumurta
  • vanilya
Dondurmali Kubbe:
  • Vanilyali dondurma (Miktarlar konusunda asagida Notlar'a bakiniz)
  • Seftalili sorbe
  • 1/4 bardak kabuksuz antep fistigi ya da firinlanmis badem
Italyan Bezesi:
  • 4 yumurta aki
  • 8-10 corba kasigi seker
  • 4 corba kasigi su
  • Biri iki tutam tuz
Tercihan tabani olmayan (yari kuremsi) bir mutfak kasesini suyla calkalayin, suyun fazlasini dokun ama kasenin icini kurulamayin. hafif yaglayip strec filmle kaplayin. Yumusamis vanilyali dondurmayi kasenin icine esit kalinlikta yayin. Soguk suya batirdiginiz kasigin tersi ile duzeltin. Kabuklari cikarilmis antep fistiklarini ya da bademleri vanilyali dondurmanin uzerine serpistirin. Kasenin ustunu kapatip derin dondurucuya kaldirin. Biraz donduktan sonra cikarip ortada kalan kucuk boslugu yumusamis seftalili sorbe ile doldurun. Aralarda bos yerler kalmasin diye kaseyi hafifce masanin uzerine vurun. Uzerini kapatip yine buzluga kaldirin ve iyice dondurun.

Bu arada kek tabanini hazirlayin. Kullanacaginiz kek kalibini secerken capinin dondurma kasesinin buyuklugune uygun olmasina dikkat edin. Kek ununu, seker, kabartma unu ve tuzu birlikte bir kaba eleyin. Sutun yarisini ve yumusak tereyagini buna ekleyip, once karisincaya kadar dusuk hizda, sonra da orta hizda 2 dakika cirpin. Yumurtalari, vanilya ve kalan sutu ekleyip 2 dakika daha cirpin. Yaglanmis ve unlanmis kek kalibiniza dokun. de kekin ustu kizarip kalibin kenarlarindan kendini cekinceye kadar pisirin. 10 dakika kadar soguduktan sonra kaliptan cikarin ve bir izgara uzerinde tamamen sogumaya birakin. Enine 2 ya da 3 kata kesip, katlardan birini (derin dondurucunuza sigacak buyuklukteki)servis tabaginiza yerlestirin. Diger(ler)ini sarip baska tatlilarda kullanmak icin derin dondurucuya kaldirin.

Dondurma kasenizi buzluktan cikarin. Kaseyi sicak su ile islatilmis bir havluya sarip biraz bekletin. Sonra ters cevirip dondurma kubbesini icinden cikarmaya calisin. Ilk seferde olmazsa uygulamayi tekrarlayin. Ya da fon makinenizle kasenin yanlarini isitin. Ben mutfak hand torch'um (Turkcesi nedir soylerseniz sevinirim) ile kolaylikla yaptim ama fon ile de ayni sonuc alinir saniyorum. Kubbeyi cikarir cikarmaz servis tabagindaki kek tabaninin uzerine oturtun. Gerekiyorsa bicakla tabanin fazlaliklarini kesin. Servis tabaginizi hemen derin dondurucuya kaldirin. Kekiniz yine sogurken, bezeyi yapmaya baslayin.

Yumurta aklarini, sekeri, suyu ve bir fiske tuzu (ben tuz yerine cream of tartar kullandim) bir kaba koyup kaynayan su dolu daha buyuk bir tencerenin icine oturtun. Elektrikli cirpici ile devamli cirparak kopugun isisi 70Cye cikincaya kadar pisirin. Bu isiyi buldugunuzda kabinizi tencereden cikartin ve oda sicakligina soguyuncaya kadar cirpmaya devam edin. (Kitchenaid denen mubarek mutfak aletinden evinizde varsa, bu asamada mutlaka onu kullanip kollarinizi dinlendirin.) Dondurmali kubbenizi dondurucudan cikarip beze ile hic bosluk kalmayacak sekilde sivayin. Kasigin tersi ile bezeyi sekillendirerek pastanizi son asamaya hazirlayin. Pastanizi onceden 220Cye isitilmis firininizin alt rafina koyun. Yaklasik 3-4 dakikada bezenizin ustu kahverengilesecektir saniyorum. Bu asamada firinin basinda olup gelismeleri yakindan takibetmekte fayda var. Diger onemli konu bezenin hic bosluk kalmamacasina tum tatliyi kaplamis olmasi, cunku dondurmayi atesten yalitma gorevini o yapiyor. (Ben firina sokmak yerine hand torch denilen diger mubarek mutfak aletini kullanarak alazladim bezeyi. Bu metodla ustu tamamen degil yer yer kahverengilesti, ama dondurmanin erimesi korkusu olmadigindan icim rahatti. Ayrica oldukca kolay oldu, biraz tembellik etmeyip azicik daha yapsaydim, sanirim goruntusu de daha iyi olacakti.)

Pastaniz artik servise hazir. Eger isterseniz hemen servis etmek yerine bu haliyle buzluga da kaldirabilirsiniz.



Notlar:
  1. Eger isterseniz taban icin kendi sevdiginiz bir pandispanya tarifini (ya da hazir satilan pandispanyalarin bir katini) kullanabilirsiniz.
  2. Ben dondurmali kubbeyi agzi 20 cmlik bir kasede yaptim. Taban keki kalibinin capi da buna uyacak sekilde 20 cm. idi. Yaklasik 6 bardak dolusu vanilyali dondurma kullandim. Seftalili sorbe icin ise bir onceki tarifimde yaptigim miktardan sadece 1 bardak artti.
  3. Soguk beze yapmak icin 4 yumurta akini biraz tuzla ufak tepeler olusuncaya kadar cirpin. 3/4 ila 1 bardak sekeri yavas yavas ekleyip, bir yandan da sert tepecikler olusuncaya kadar cirpmaya devam edin.

20 Comments:

Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur ellerine sağlık.bu pastayı şeftali-ye nin şampiyonu ilan ediyorum...
ama pastayı fırında kaç derecede tutuyoruz(beze için)
teşekkürler. su.

8/15/2005 10:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanim ellerinize saglik,
serap

8/15/2005 11:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Su, bezeyi 220C lik firinda (hafif kahverengilesinceye kadar)birkac dakika pisiriyoruz. Ayrica birbirinden guzel tarifler icinde senin hosuna gidenin benim pastam olmasi beni sevindirdi; benim de birkac favorim var. Seftali-Ye herkesin farkli damak zevkine hitap edebilecek cok degisik
lezzetler ortaya cikardi.

Sagolasin Serap

8/16/2005 05:35:00 AM  
Blogger Hanife said...

Zinnur,
Bu harika bir pasta.. Ellerine sağlık. Bu görüntüyü yakalamak çok kolay değil. Maharet ellerinizde..
Sevgiler..

8/16/2005 11:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık harika bir pasta yapmışsın. İnsanın baktık sonra iştahı açılıyor.
pastayı sosla servisten bahsediyorsun. Acaba bize çilek, ahududu gibi meyvelerden nasıl sos yapabileceğimizi anlatabilirmisin.
canan

8/16/2005 03:26:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8/16/2005 04:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8/16/2005 04:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba, pasta muhtesem gorunuyor, artik carvel den dordurmali pasta almak yerine evde yapabiliriz :)
benim sorum kek unu ile ilgili. amerikadaki marketlerde satiliyormu?

8/16/2005 04:57:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8/16/2005 05:02:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Hanife. Dogrusu ben de seni cok maharetli buluyorum.

Canan, Ingilizce bloga yazdigim, benim cok sevdigim bir ahududulu sos var, onu Turkceye cevireyim hemen. Yalniz bunun icin sekersiz donmus ahududu kullaniyoruz. Acaba TR'de bulunuyor mu?

Tubish,evet, kek unu bircok markette satiliyor.Swanson ve Down bildigim markalari. Genelde kek unu ile yapilan kekler daha yumusak oluyor. Ama eger normal un kullanacaksan 2 defa eledikten sonra her bardak un yerine bir kasik eksigini kullanabilirsin.

8/16/2005 05:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8/16/2005 05:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8/16/2005 06:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur bizde taze ahududu bulunmaz tam aksine donmuş paketlerde ahududular satılmakta. Avrupada üretilen birçok marka var onların ürünleri bize geliyor. Bunları herhalde vereceğin tariflerde kullanabilirim. İçlerinde hiç bir katkı maddesi yok.Bu arada ben Türkiye de değil kıbrıs' ta yaşıyorum.
ilgine çok teşekkürler , merakla tarifi bekliyorum.
canan

8/17/2005 10:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Siz ne tür insanlarsınız?

Yoksa size de mi Prometheus gönderdi uzaylılar? Hani şu mağara Bob'a gönderdikleri gibi.

Nasıl bu kadar güzel şeyler yapabiliyorsunuz hiç sıkılmadan, mutfakta bunlarla uğraşırken keçileri kaçırıp arabaya atlayıp kendinizi alışverişe vurup rahatlamadan?

İnanın yeteneğinizi ve mutfaktaki sabrınızı kıskanmadım desem yalan olur.

Yaptığınız harikulade güzel şeylerin devamını dilerim.

8/17/2005 10:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Canan, tarif umarim isine yarar ve soslar hakkinda genel bir fikir verir. Oraya koymayi unutmusum, cok darda oldugum zaman custard yani pismis yumurta bazli vanilyali dondurmayi eritip sos olarak kullandigim da oluyor. Tabii buna meyva puresi de katabilirsin.Ya da meyva puresiyle uzerine desenler yapabilirsin.

Anonymous, yorumunuz beni hem cok eglendirdi, hem de dusundurdu. Gercekten farkli yaradilislarda olmamiz ne guzel, degil mi? Boylece verimli bir alisveristen yorgun ama mutlu donen (ve belki de bir hediye ile kapiyi calan) arkadasi ev yapimi tatlarla karsilayip, hem mutlu etmek hem de mutlu olmak mumkun oluyor.

Hersey gonlunuzce olsun!

8/18/2005 06:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

muhteşem bir o kadar da emek isteyen bir görüntü bu zinnur, ellerine sağlık...yine maharetini konuşturmuşsun:)
sevgiler...

8/18/2005 06:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, bu güzel tarif içinçok teşekkürler . En erken zamanda bu tarifi deneyeceğim.
canan

8/18/2005 11:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur
pastan harika görünüyor yapmak için sabırsızlanıyoruz ama hand torch denilern 'mübarek alet' :) nerede satılıyor???
Cevabın için şimdiden teşekkürler

11/08/2007 01:20:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

11/01/2012 01:58:00 AM  

Post a Comment

<< Home