Tuesday, August 02, 2005

Kestane Kremali Rulo Kek



Bu cikolatali ruloyu esimin dogum gunu icin yapmistim. Siz farkli dolgu malzemeleriyle de yapabilirsiniz. Bazen icine cikolatali krema ve muz koyuyorum. Boylesi de hem guzel, hem bereketli oluyor. Tarifte kullanilan bardak olcusu 250 ml.lik su bardagi ve firin tepsisi 33cmx45cm boyutlarinda.

Kek icin:
  • 5 yumurta
  • 1/3 bardak arti 1 yemek kasigi seker
  • 2 yemek kasigi kabartma tozlu kek unu
  • 2 1/2 yemek kasigi kakao
  • Vanilya
Ic Dolgusu icin:
  • 1 bardak cig krema
  • Arzuya bagli miktarda kestane puresi (ben 200 gm kadar kullanmisim)
  • Istenirse 3 corba kasigi kadar kucuk parcalara kesilmis kestane sekeri
Dis Kremasi icin:
  • 100-110 gm (2/3 bardak) damla cikolata
  • 1/2 bardak cig krema
Firini 200 dereceye isitin. Firin tepsinizi yaglayin, tepsinin tabanini parsomen kagidi ile kaplayip, kagidi da yaglayin ve unlayin. Yumurtalarin aklarini sarilarindan ayirip ayri ayri kaplara alin. 1/3 bardak seker ve vanilyayi yumurta sarilarina katip, karisim acik bir renk alip yogunlasana kadar (yaklasik 3 dakika) mikserle cirpin. Kakao ve kek ununu bu yumurtali karisimin uzerine eleyerek ekleyin ve mikserle karismasini saglayin. Oteki kaptaki yumurta aklarini once hafif tepecikler olusana kadar cirpin, sonra ayirdiginiz 1 yemek kasigi sekeri buna ekleyip sert tepecikler olusana kadar cirpmaya devam edin. (Yumurta beyazlarinin iyi kabarmasi icin yagsiz ortamda cirpilmalari gerektiginden, bu asamadan once cirpicilari iyice yikayip kurulamayi aman unutmayin.) Yumurta aki kopugunu yavasca ve dikkatlice kakaolu, yumurtali karisima karistirin. Mumkun oldugunca az hareketle beyazlarin tamamen karismasini saglayin. Elde ettiginiz karisimi hazirladiginiz tepsiye dokup, her yanina esit olarak dagitin, bir kasikla yuzeyini duzleyin ve onceden isitilmis firinda kek kenarlardan kendini cekmeye baslayincaya kadar pisirin. Bu yuksek firin isisinda kekiniz cabuk pisecektir, sakin baska islere dalmayin! Firindan cikarip soguttuktan sonra kek tepsisini uzerine kakao ya da pudra sekeri serpilmis temiz bir mutfak havlusuna ters cevirin.

Ic dolgusu icin, 1 bardak cig kremayi cirpin. Icine kestane puresi ve kestane sekeri parcaciklarini katip karistirin. Kekin uzerine bu karisimi esit sekilde surun. Kisa kenardan baslayarak sikica sarin ve servis tabagina alin.

Dis kremasi icin, damla cikolatayi ben mari usulu ya da mikrodalgada eritin. Biraz soguduktan sonra icine kremayi azar azar katarken, bir yandan da bir catalla karistirin. Ister bu daha sivi kivamda kullanin, ister mikserle istediginiz daha koyu bir kivama gelinceye kadar cirpin. Eger kremayi sivica biraktiysaniz, rulonun uzerine akitip, genis agizli bir bicak yardimiyla her yana dagilmasini saglayin. Koyulasmasi icin cirptiysaniz, bicakla bosluk kalmayacak sekilde her yanini kaplayin. Arzu ederseniz, pastanin ustunu cig krema ve kestane sekeri ile susleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

25 Comments:

Blogger Sibel said...

Çok güzel görünüyor! Profesyonelce:) Ama 2 kaşık kekun yeterli geliyor mu gerçekten?

8/04/2005 10:58:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sibel, Turk unu ile Amerikan unlari farkli oldugundan ancak "Amerikan unu ile yeterli oluyor" diyebilecegim. Zaten bu tarifleri cevirirken en buyuk endisem de sizleri yaniltmak. Deneyip gormekten baska care yok galiba.

8/04/2005 11:14:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hımmm çok güzel görünüyor. Bir o kadrda lezzetli olduguna eminim. Türkçe tarifler için gerçekten teşekkürler Zinnur.

Summer

8/05/2005 05:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

süpersinnnn........
Teşekkürler.Ama tüm tarifleri türkçeye çevir lütfennn
harika bunlar.
Buse

8/09/2005 05:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

çok güzel görünüyorr

8/23/2005 07:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cok güzel inaniyorum ki tadi da süperdir dime ;-)
keske insan druckerden pastalarari canli cikartip yiyebilse dime ??
canim hic istemiyo bunlari yapmak aslinda sahane gözüküyor ve senin nasil ugrastigini anlaya biliyorum
hadi sevgilerimle

sana bol bol basari ve sabir

1/20/2006 11:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
merak ettigim sey, keki rulo yaparken kirilmiyor mu yani duzgunce rulo olabiliyor mu acaba?? bir de cig cremayi evde yapabilme sansimiz var mi cunku Amerikadan almis oldugumuz kremalar asiri sekerli ve de cok katkilar varmis icinde./ basit bi tarifiniz varsa lutfen soyler misiniz? Tarifleriniz hakikaten muhtesem , sabirli oldugunuz belli eminim:)Cevap icin simdiden tesekkur ediyorum size.
Filiz

2/02/2007 05:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Filiz, bu kek cok ince bir kek oluyor. Hem hic kirilmadan kivirdigim, hem de bir miktar kirildigi zamanlar oldu. Ama ustu ganajla kaplandigi icin --cok bariz sekilde kirilmadikca-- problem olmuyor.

Cig krema dedigim (aslinda sut kremasi desem daha iyi olacakmis) sivi halde, sekersiz, cok yagli sute benzer bir malzeme. Amerika'da whipping cream ya da heavy whipping cream adi altinda kartonlarda satiliyor. Icinde katki maddesi yok. Senin bahsettigin Cool Whip vs adiyla satilan kremalar olsa gerek. Hem sekerli oluyorlar, hem de iclerinde dedigin gibi katki maddeleri oluyor. Tariflerimin hic birinde kullanmadim bunlari. Pastalarda kullanilacak krema yapmak icin, bu sut kremasina arzuya bagli seker ve vanilya ilave edip (1 bardak kremaya 1 yemek kasigi seker ve 1/2 tatli kasigi vanilya yeterli olur sanirim), mikserle istedigin koyuluga gelinceye kadar cirpiyorsun, hepsi bu. Sogukken cirpilinca daha cabuk koyulasiyor. Bir de fazla cirpilirsa tereyagina donusebilir, dikkatli olmak lazim :)
Sevgiler,

2/02/2007 07:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Canim merhaba tekrardan,

Cok cok tsk. ederim guzel bilgilerin icin, tatbik edecegim, her bir pastan, kekin oylesine guzel ki !! Sevgilerimle,

2/02/2007 07:50:00 PM  
Blogger Janset said...

Çok başarılı tebrik ediyorum sizi,
uzun zamandan beri böyle başarılı tarifler arıyordum, eşim tam bir pasta canavarı ee tabii ben de yapmaktan ve yedirmekten çok zevk alıyorum. sadece bir öneri benimkisi: rulo pasta keki tarifi çok kolay ve bende çok başarılı oldum bu tarifle:
Rulo Pandispanyası
4 adet yumurta
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Hazırlanışı: kaba yumurtaları kırıyoruz, pudra şekerini ilave edip 3 dk köpük köpük olana dek karıştırıyoruz, daha sonra unu, nişastayı,kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz, mikserin düşük devrinde karıştıryoruz, kıvamı tahin kıvamında olacak, fırın tepsisine yağlı kağıt serip harcı döküp her tarafının eşit olmasına özen gösteriyoruz, 170 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz. sonrası aynı sizin tarifinizdekilerle aynı...

4/06/2007 04:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kekin görüntüsü tek kelimeyle muhtesem! Bir sorum olacak, cig krema nedir, nerede bulabilirim??

9/28/2007 11:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, cig krema dedigim, sut kremasi. Mis Krema vs adlariyla satiyorlar Turkiye'de.

9/28/2007 02:26:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Merhaba Zinnur hanım, bir süredir blogunuzun sessiz takipçilerindenim.Kendi çapımdaki mutfak maceralarıma öyle güzel katkılarınız olduki, yazmadan edemedim.Böylesine güzel tarifleri bu kadar ayrıntılı birşekilde anlattığınız için size teşekkür etmek istiyorum.Bu rulo kek de en kısa zamanda denemek istediğim pastalar arasında,zira sizin tarifinizle hazırlamış olduğum kestane pürelerimi kullanmak için sabırsızlanıyorum:)Yalnız benim şimdiye kadar okuduğum rulo kek tariflerinde, rulo yaparken kırılmaması için fırından çıkar çıkmaz kağıdıyla birlikte rulo yapılıp, soğuyunca açılarak kremayla birlikte rulo yapılması tavsiye ediliyordu. Siz böyle birşeyden bahsetmemişsiniz,pandispanyanın yumuşaklığı ile mi alakalı acaba kırılmaması? Sevgiler..

12/25/2007 03:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, kusura bakma, gozumden kacmis yorumun ve cok gec cevap verebiliyorum. Belki burda dikkatini cekmez diye bloguna da ugrayacagim birazdan. Oncelikle guzel sozlerin icin tesekkur ederim. Ruloya gelince, biri bu tarifte gecen kakaolu rulo olmak uzere, s1k kullandigim 2 rulo var benim. Ikisinde de bu onden kivirma egzersizini yapmiyorum. Asil tarifte de bahsedilmiyordu zaten. Yalniz dikkat ettigim, soguduktan sonra fazla bekletmeden (firindan ciktiktan sonra 1 saat icinde) rulo yapmak. Catlama yasamiyorum dersem yalan olur, bazen catlamalar oluyor; ama cogunlukla uzeri glazurlenecegi icin pek kulak asmiyorum. Catlak buyukse, saranla rulo seklini korumasi icin sikica sarip, buzdolabinda sogutuyorum. Pasta soguyunca, krema ile butunlesip, seklini koruyor. Ama sana benim yaptigimi yap diye tavsiye etmeyecegim, bir suru yemek kitabinda boyle anlatildigina gore, vardir bir bildikleri. Istersen sen o sekilde dene. Yalniz son bir uyarida bulunayim bu pandispanyayla ilgili olarak, yumusak kivamli ve ince bir pandispanya bu. Hatta bazen ust yuzeyi yapiskan oluyor. Bak bakalim senin yaptiginda da boyle olacak mi? Eger oyleyse, kagitla sararken yapisma olur ve kalinliktan daha da kaybedebilirsin. Bu durumda, belki en iyisi, sogur sogumaz (cok kisa zamanda oluyor bu zaten), direk kremalayip sarmak.
Sevgiler,

1/03/2008 11:44:00 AM  
Blogger Reyhan said...

Estağfirullah Zinnur hanım, kusur olur mu hiç? Yoğunluğunuz arasında bu kadar ayrıntılı cevapladığınız için çok teşekkür ederim.Daha önce rulo pastayı, farklı bir pandispanya tarifiyle denemiştim ön sarma işlemi yaparak. Sizin de dediğiniz gibi yapışma sorunu olmuştu biraz.Ki pandispanya çok ince değildi.Bu çok ince oluyorsa kesin yapışacaktır ,onun için en kısa zamanda tavsiye ettiğiniz şekilde hemen kremalayıp sararak deneyeceğim,neticeyi size bildiririm,görüşmek üzere..

1/04/2008 04:02:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım,pastayı iki gün önce yaptım.Benim pandispanyam çok da yumuşak kıvamlı olmadı.Kekun kullamadığımdan ya da fırında 10 dakikadan fazla tuttuğumdan olabilir diye düşünüyorum.Fırından çıkınca, kenarlarındaki set kısımları traşlayıp,üzerine pudra şekeri elenmiş havlu hazırlayana kadar soğuyuvermişti bile. Hemen kremalayıp sardım,ilk sarmaya başladığımda baya bir kırılmalar oldu, üste gelen kısımlarda da çatlaklar oluştu.Kremayla kaplayınca hiç birşey belli olmadı. Birdahaki sefere pandispanyasını kekunla, yada normal unu azaltarak denemeyi düşünüyorum.Herşeye rağmen tadı çok güzeldi.Tarif defterime ekliyeceğim en kısa zamanda.
Sevgilerimle..

1/08/2008 11:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, ufak tefek aksiliklere ragmen, pastayi tamamladigin ve tadindan memnun kaldigini icin memnun oldum. Un farkli, firinlar farkli filan ama, yine de bence 200 C de 10 dakikadan uzun pisirdiysen, pandispanya fazla pismis olabilir. Pandispanya, tepsinin kisa uclarindan, kagidiyla beraber ayrilmaga baslayinca pismis demek oluyor. Ondan sonra fazla birakmamak lazim. Kirilmalara da firinda fazla kalip sertlesmis olmasi neden olmus olabilir. Bir dahaki denemende biraz daha az pisirirsen, tahmin ediyorum ki, daha cok memnun kalacaksin sonuctan.
Sevgiler,

1/08/2008 08:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar kekun yerine normal un ve abartma tzunu hangi olculerde kullanmam gerekiyor?

3/22/2009 05:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cansu, Internette farkli formuller vermislar ama hepsinin ortalamasini alirsak, 1 bardak normal una, 1 1/4 tatli kasigi kabartma tozu ve bir tutam tuz ekleyip hepsini birlikte eledikten sonra elde ettigin karisimi kekun yerine kullanabilirsin.
Sevgiler,

3/22/2009 07:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cig kremanin yerine baska bisey koya bilirmiyim veyada tamamen ihmal ede bilirmiyim? Ben almanyada yasiyorum ve bizim burada cig krema yok malesef.

7/15/2011 08:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, cig krema dedigim sut kremasi aslinda. Eminim Almanya'da vardir. Hani cok yagli koyu sut gibi olup, cirpilinca koyulasan cinsten olani.
Kolay gelsin.

7/16/2011 11:45:00 PM  
Blogger PaSaSofraM said...

cok güzel olmus ellerinize saglik kek un yerine baska bir alternatifimiz varmiki

10/20/2012 01:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

PaSaSofraM, internette farkli formuller vermislar ama hepsinin ortalamasini alirsak, 1 bardak normal una, 1 1/4 tatli kasigi kabartma tozu ve bir tutam tuz ekleyip hepsini birlikte eledikten sonra elde ettigin karisimi kekun yerine kullanabilirsin.

10/20/2012 08:48:00 PM  
Blogger PaSaSofraM said...

cevabiniz icin cok tsk.ederim ama bir bardak un subardagimi oluyor, öyle tahmin ettim ama tarifte cok az kekun kullanildigindan eminde olamadim. Tekrar tsk.ederim bayramda denemek ictiyorum :)

10/22/2012 12:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aslinda bardak dedigim 240 ml lik Amerikan "cup" olcusu ama normal boyutta su bardagi da hemen hemen ayni hacimde. Dedigin gibi sadece 2 kasigi gerekiyor bunun ama o kadar az icin olcu tutturmak zor oldugu icin daha fazla miktar icin tarif verdim. Kalani baska kek vs icin kullanabilirsin. Tarifi deneyecek olmana sevindim, ama tavsiyem ozellikle bayram icin onceden denemedigin bir tatli yapmamaman. Bir terslik olur ve sonuctan memnun kalmazsan, can s1k1c1 olur.
Hayirli bayramlar ve agiz tadli gunler dilegi ile...

10/22/2012 06:15:00 AM  

Post a Comment

<< Home