Wednesday, August 03, 2005

Ebelendim: Komsu Asci

Ilk mutfak maceran neydi? Neler hatirliyorsun?
Annem kardesimle bana oyuncak hamur tahtasi almisti. Ne zaman borek yapsa bize kucuk hamur parcalari verirdi. O hamur parcalariyla epey bir muddet oynar, sonra sobanin ustunde pisirmeye calisirdik. Annem o safhada artik renkleri griye donmus hamurlari agzima atacagimiz endisesiyle elimizden alip atardi.

Yemek yapma stilini en cok etkileyen kimdi?
Annem ve anneannem.

Yemege ve yemek dunyasina olan ilgini kanitlayan bir resmin var mi? Bize gostermek ister misin?
Maalesef yok.

Mutfakta kendisine karsi fobin olan birsey var mi? Yaparken seni/avuclarini terleten bir yemek mesela?
Oyle bir fobim yok. Ama bir keresinde ruyamda cok deger verdigim bir insani yemege davet ettigimi hatirliyorum. Her nedense yemegi masaya koymakta epey gecikmisim. Cok stresliymisim. Misafirimiz beklemekten yorulmus. Sabaha karsi kanter icinde uyandim. Bir muddet sonra ruyamdaki ayni sahsi yemege davet ettim ve ayni yemegi pisirdim. Ayni ruyamdaki gibi geciktim. Ama neticede yemegi cok begendi. Hatta kalan yemekten biraz da evine goturmek istedi, ayrica tarifini de istedi. Yaptigim yemek bir Rus yemegi "Beef Straganof'du.

Mutfakta hangi yardimcini vazgecilmez buluyorsun? Alipta cok gereksiz buldugun nedir mutfakta?
Olcme kasiklarim ve kaplarim olmadan yapamam. Salatanin sosunu yaparken bile olcme kasiklarimi kullanma aliskanligim var. Bu bana normal geliyor, ama etrafimdakilere biraz mubalaga ediyormusum gibi geliyor. Gereksiz buldugum bir sey food processorin ve mixerimin her parcasini kullanmam. Cok fazla ivir zivir yikamaya usendigim icin herhalde.

Bir kac garip belki de komik yemek cesidi soyle, senin cok sevdigin ama senden baska kimsenin sevmeyecegini dusundugun bir yemek.
Turk yemeklerinin icinde adi komik olup da sevdigim cok isim var. Kadin Budu veya Imam Bayildi gibi. Ama bu yemekleri neredeyse herkes sever. Benden baska pek fazla kimsenin takdir edicegini zannetmedigim bir yemek deyince aklima benim cok sevdigim bir fransiz asci Pierre Franey'in usulu hamburger geliyor. Hamburgerin ustune once rafadan yumurta, sonra iki parca ancuez ve tereyaginda biraz sote edilmis maydanozla kapari konuyor. Bir de babaannemin fasunik dedigi kuru fasulyeli bir Arnavut boregi.

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgecemezsin?
Tereyag, limon ve zeytinyagi olmadigi zaman panige kapilirim. Inegol usulu kofte bizde her hafta yapilir. Salatasiz yemek yiyemem.

Uc kisa soru daha
En cok sevdigin dondurma cesidi...

Mado'nun Karadut, ahududu, karamel ve sam fistikli.

Asla yemegi dusunmedigin sey...
Kapuska ve karnibahar yemeklerini hic sevmem. Lahanayi cigden salatasini, karnibaharin da corbasini cok severim.

Ozel bir yemegin/ spesiyalin var mi?
Kagit Kebabi ve Patlican Oturtma annemin usulu.

Seni ebeleyen asci:
Zinnur.

Ebeledigin 3 asci:


3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur ve ceyda, sitenizi türkce olarakda hazirladiginiz icin size cok tsk. etmek istiyorum. tarifleriniz harika. basarilarinizin devamini diliyorum, isvicreden Selma, sevgilerle...

8/11/2005 05:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,

Sayfanızı büyük bir beğeni ve merakla takip ediyorum. Pasta konusunda çok başarılısınız.

Sizden ricam, annenizin usulüne kağıt patlıcan oturtmanın tarifine lütfen yazar mısınız? Patlıcan çok sevdiğim bir sebze. O yüzden patlıcanla yapılan bütün yemekleri öğrenmek istiyorum.

Size başarılar dilerim.

Hoşçakalınız.

8/25/2005 03:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Ceyda Hanım,

Sitenizi her gün ziyaret ediyorum. Dün tarifiniz gözümden kaçmış. Sabah görünce çok sevindim. Çok naziksiniz. Tarifiniz çok güzel görünüyor. Size çok çok teşekkür ederim.

İşlerinizde kolaylıklar ve mutluluklar dilerim.

Hoşçakalınız.

9/01/2005 11:07:00 PM  

Post a Comment

<< Home