Monday, June 27, 2005

Kara Orman Cheesecake'i


Tabani icin:
* 3/4 bardak un
* 1/2 bardak kabartma tozlu un
* 1/4 bardak seker
* 112 gm kucuk parcalara kesilmis, buzdolabindan yeni cikmis tereyag
* 2 yumurta sarisi
Ici icin:
* 675 gm yumusamis krem peynir
* 3 yumurta
* 1 bardak seker
* 3/4 bardak suzulmus kiraz kompostosu tanesi
* 2 yemek kasigi kakao
* 1/3 bardak cig krema
* 112 gm damla cikolata (yaklasik 2/3 bardak)
Ustu icin:
* Tane ve suyu ayri kaplara ayrilmis 450 gm kiraz kompostosu
* 1 yemek kasigi arti 1 tatli kasigi misir nisastasi
* 2 yemek kasigi su

Firin 175Cye isitilir. 23 cmlik kelepceli kap yaglanir. Tabani icin, unlar bir kaba elenir. Seker buna eklenir. Kucuk kesilmis tereyagi da eklenip, catalla eze eze un ve sekerle halledilir. (Bu islemin sonucunda karisimin icindeki tereyagi parcaciklari iyice ufalmis ve ayni buyuklukte olacak. ).Yumurta sarilari eklenir ve catalla bir hamur goruntusu alincaya kadar karistirilir. Eger ele cok yumusak geliyorsa biraz buzdolabinda dinlendirilir. Yok, cok yumusak degilse, hemen kalibin dibine elle yayilir. (Taban 1/3 bardak erimis tereyag ve 1 1/2 bardak ince cekilmis biskuviyi guzelce karistirarak da hazirlanabilir.)

Ici hazirlamak icin, yumusamis krem peynir, yumurta ve seker cirpilir. Yarisi hazirlanmis kaliba dokulup, duzgunce yayilir. Uzerine iyice suzulmus kiraz taneleri konur. Kalan yariya kakao eklenir. Ufak bir sahanda cig krema kaynamaya baslayincaya kadar isitilir. Alti kapanip, damla cikolata eklenir, devamli karistirarak cikolatanin erimesi saglanir. Biraz soguyunca bu da kakaolu peynir karsimina eklenip hepsi butunlesinceye kadar guzelce karistirilir. Kelepceli kalipa dokulup yayilir. Isitilmis firinda 35-45 dakika kadar pisirilir. Cikartilirken, kenarlarin tutmus, ortanin ise hala yumusak olmasina dikkat edilir. Iyice sogutulur.

Ustu icin, kompostonun suyu bir sahana konur ve kaynatilir. Bu arada nisasta soguk suyla karistirarak eritilip sicak kompostoya eklenir. Hafif ateste, devamli karistirarak koyulasmasi saglanir. Fokurdamaya baslayinca onceden suzulup ayrilmis olan komposto taneleri de buna eklenir. Sogumus cheesecake'in ustune dikkatlice yayilir. Sertlesinceye kadar buzdolabinda bekletilir. Bircok cheesecake gibi bu da ertesi gun daha lezzetli oluyor. Afiyetler olsun.


21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Merhaba,

Diğer sitenizide ziyaret ettim tarifler inanılmaz güzeldi yaptıklarınıza hayran olmamak mümkün degil ancak tarifleri uygulamam mümkün degil çünkü türkçe yazmamışsınız o sitenin türkçe versiyonunu açmayı düşünmüyormusunuz ? Lütfen açın rica ediyorum çünkü,oradaki tarifleri denemek için can atıyorum.

7/01/2005 02:03:00 AM  
Blogger Basak said...

Tık tık tık! Merhaba, beni ebeleyen Gülşen ve Devletşah'ın sorularını yanıtladıktan sonra ben de sizin kapınızı çalıyorum. Ebelendiniz!
Siteme attığım son postta detayları ve soruları görebilirsiniz. Sevgilerimle... :))

7/15/2005 05:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Diger sitenizin adresi nedir ben de girip bakmak istiyorum anladıgım kadarı ile ingilizce ama benim icin sorun degil. Tesekkurler
ESRA

7/18/2005 04:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Banu,
Guzel sozlerin icin tesekkurler. Bundan sonraki tariflerin Turkceleri burada olacak, yani iki siteyi paralel goturmeye calisacagim.

Sevgili Basak,
Son 3 haftadir Turkiye'deydik ve Internet'e pek ulasamadim, ancak bir kac kere mailime bakabildim. Bu siteyi gitmeden biraz aceleyle actigimdan gelen yorumlari posta kutuma yonlendirmeyi unutmusum. Bu nedenle Dilek'in postakutuma yolladigi "ebeleme" mailini gordum de senin beni ebelediginden ancak simdi haberim oldu. Siteni biraz once gezdim, cok guzel olmus, keske Turkiye'deyken ulasabilseymisim...

7/26/2005 03:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Esra,
Biraz gec cevap verebiliyorum, belki simdiye kadar bulmussundur ama diger site Our Patisserie
Ayrica her iki siteye de digeri icin link verecegim.

7/28/2005 03:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhabalar,
siteniz tek kelime harika:)) Acaba bu tarift kulandiginiz CIG KREMA Amrikada hangi isim altinda satilmakta ?? Bilgi verirseniz denemek istiyorum ben de. Cok tsk. ederim simdiden
Tulin

1/26/2007 11:21:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tulin, cig krema dedigim, sut kremasi. Amerika'da whipping cream, ya da heavy whipping cream adi altinda satiliyor.
Sevgiler,

1/27/2007 01:15:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Cok cok tsk. ederim verdiginiz bilgi ve de guzel tarifler icin. Kutluyorum sizi yurekten :)
Sevgiler

1/27/2007 08:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba,
bu karaorman peykek de kullandigin kabartma tozlu un yani hangi isim altinda bu Amerikada,. yok bulamazsam hangi unu kullanmami tavsiye edersin ve de kabartma tozunun miktarini lutfen. Cok tesekkur ederim sana vermis oldugun emekler icin burada..
Zumra

2/15/2007 09:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zumra, 1/2 bardak kabartma tozlu un yerine 1/2 bardak normal unu, 1/4 tatli kasigi kabartma tozu ve 1/4 tatli kasigi tuzla karistirarak kullanabilirsin.
Kolay gelsin.

2/15/2007 09:56:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba Zinnur,
Karaorman tarifini pazartesi aksamustu yapip, bugun de yemekten sonra kahve esliginde yedik, ancak gercekten tum peykekler malum agir oluyor, Hersey yani tadi, gorunumu hersey mukemmel idi ancak biraz sanki bana sert gibi geldi yani tam anlami ile cheesecake yumusakliginda degildi.. acaba firinda mi fazla kaldi , yaklasik 45-50 dakika arasi kaldi,.. Sonuc olarak lezzeti, gorunumu ve zenginligi ile gercekten guzel olmus , birer dilim kahve esliginde iyi gitti ama dedigim gibi tam yumusacik degildi..
Sevgilerimle,
Tulin

2/20/2007 08:25:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Tulin, malzeme listesine baktim, hamurun icinde un vs gibi sertlige sebep olabilecek herhangi bir sey yok; bu nedenle sertlige tek sebep peykekin biraz fazla pismesi olabilir. Pisme suresi tarifte 35-45 dakika diye geciyor. Tabii firina gore de degisir bu sure, mesela benimkinde 45 dakikaya pek kalmiyor. Kenarlari tutup, hafif kabardiginda, fakat orta kisim hala hafif hareketliyken cikariyorum firindan. Sogudukca zaten sertlestiginden, bu kadar pisirme yeterli oluyor. Bu peykeki epeydir pisirmedim, ama hatirladigim kadariyla, dedigim sekilde pisirildiginde herhangi bir peykekten daha sert olmuyordu. Tabii, bir de pisirilmeyem peykekler var ki, pisirilenlerden daha hafif, kopuk kopuk bir dokuda oluyorlar; onlari bu kiyaslamaya dahil etmiyorum.
Sevgiler,

2/20/2007 09:04:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba Zinnur tekrardan,
Evet ben biraz hatali davrandim pisirme konusunda, hele de simdi senin bu mesajini alip, dikkatlice okudugumda , tamamen hata bende olmus. Dedigim gibi ben firinda 50 dk. ya tuttum:(( firindan aldigimda oldukca sanki kek gibi sert idi. Ama olsun bu ilk denemem idi bu peykeki, pes etmek yok :)) Her yapista daha ustalik kazanir insan. Ben tsk. ediyorum tekrar sana, bilgiler ve guzel tarifler icin:)
Sevgilerimle ,

2/21/2007 09:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tarifleriniz gerçekten harika. Hemen deneyeceğim. Pastalarınızın hepsini teker teker denemeyi düşünüyorum. İyi seneler.bizede bekleriz.

1/07/2008 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulten, tesekkurler. Denedigin zaman aldigin sonuclar hakkinda birer kucuk not dusersin buraya, degil mi? Ziyaretine gelecegim.
Sevgiler,

1/07/2008 08:54:00 PM  
Blogger Cake N'Beyond said...

Merhabalar,

Maalesef ben sitenizi daha yeni keşfettim. Zararın neresinden dönersem kardır değil mi:))Tarifleriniz süper. Her şey için ellerinize ve gönlünüze sağlık.
Ben cheesecake yapmaya yeni yeni başlıyorum. Şimdiye kadar yaptıklarımda peynir olarak labne peynir kullandım. Bu tarifnizde sarımtrak krem peynir mi kullanmak gerekiyor? Cheesecake'ler hangi krem peynir çeşidini tercih etmem konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

1/13/2009 01:29:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mujde, Bizim Pastane'ye hosgeldin. Ben Amerika'da yasiyorum, burda cheesecake icin kullanilan tek tip peynir var. Turkiye'de bulunan cesitleri pek iyi bilmiyorum ama krem peynir olarak satilan burdakinden daha tuzlu bir cesit, labne de daha sulu sanirim. Cafe Fernando, gecenlerde bir ileti yayinladi, labneyi suzerek suyundan arindirmis ve cok basarili bir sonuc elde etmis. Istersen onun yontemini dene. Bir kere gerekli peyniri elde ettikten sonra, onu cikolata ile tatlandirmak, arasina visne katmak (yani benim tarifin gerektirdiklerini yapmak) kolay.
Sevgiler,

1/14/2009 06:45:00 AM  
Anonymous defne said...

merhabalar
bu tarifinizi bugün denedim ama benim kekimde beyaz karışımın üzerine çkolatalı karışımı dökünce karıştılar. sizinki gibi ayrı ayrı katlar halinde olmadı. nerede hata yapmış olabilirim? tarifi bire bir uyguladım. sizin ki gibi ayrı katlar halinde olması için ne yapmalıyım?

10/08/2011 07:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Define, demek peynirli karisimin yeterince yogun değilmiş. Nasıl bir peynir kullandın? Amerikadaki krem peynir her zaman için yeterince yogun oluyor. TUrkiye'deki blogcu arkadaslar ise bazen suzme yoğurt ile destekliyorlar krem peyniri. Bu bahsettigim yoğunluğu sağlamak için olabilir. En iyisi Türkiyede başarıyla denenmiş bir cheesecake tarifini bu tarife uyarlamak olacaktır kanımca. Gerçi katmanların karismasiyla da güzel bir görüntü yakalamış olabilirsin. Umarım tadında bir problem yoktu?
Sevgiler...

10/08/2011 08:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Defne, yine ben... Çikolatamı katman, çikolata katkısı nedeniyle daha yogun olmuş olabilir. O zaman onu alta koyup, digerini üstte tutmayı deneyebilirsin. Sanırım bu durumda karismayacaktir.
Sevgiler...

10/08/2011 08:16:00 AM  
Anonymous defne said...

yanıt için teşekkür ederim. tadını beğendiler. burada genelde labne kullanılıyor bende labne ile yapmıştım. dediğiniz gibi çok akıcı oldu. umarım bir dahaki denemede görüntüyü de tuttururum.

10/09/2011 06:09:00 AM  

Post a Comment

<< Home